[ad_1]
Mogelijk opent meubelketen Ikea ook een kleine stadswinkel in het centrum van Brussel, zegt CEO Jesper Brodin van Ingka Group. Maar eerst test de retailer welke stadsmodellen het beste kunnen werken.
“Brussel staat op de lijst”
In een veranderende wereld moet ook een icoon als Ikea zijn zakenmodel bijsturen. In verschillende steden test de retailer nu nieuwe concepten, zoals leasing van meubels, assemblage bij de consument thuis en ook kleinere stadswinkels waar je niet het complete assortiment kan meenemen, maar wel laten bezorgen. Op een concreet aantal wil topman Brodin zich niet laten vastpinnen, maar de kans is groot dat het concept ook deze kant uit komt, vertelt hij vandaag in Trends-Tendances: “We hebben de steden geïdentificeerd die voor ons het belangrijkst zijn. En Brussel staat op de lijst. We zitten momenteel in een testfase in vijf steden. En als deze test een succes is, hopen we van start te gaan in Brussel.”
Het stadsmodel staat wel nog niet op punt, benadrukt Brodin: “We moeten onszelf een aantal vragen stellen. Ten eerste: welke producten willen mensen meteen meenemen en welke willen ze thuis laten leveren? In het stadscentrum kopen maar weinig klanten een bank om ze zelf naar huis te transporteren… De tweede vraag is: hoe gaan we de winkels in de binnenstad beleveren, met het verkeer? De locatie zelf is erg belangrijk. Moeten we ons vestigen in de duurste buurten of iets meer in de periferie waar we mensen kunnen bereiken die minder middelen hebben en die eerder onze doelgroep zijn? We testen dat allemaal.”
Daarnaast test Ikea ook nog kleinere touch points waar je niets kan kopen, maar wel advies en informatie kan krijgen. ‘Click & collect’ afhaalpunten bleken geen succes: mensen willen meubilair liever thuis bezorgd zien. Die levering zal overigens nooit gratis zijn: “We willen niet veel geld verdienen bij aflevering, maar we willen ook geen geld verliezen.” Ikea heeft daarbij het voordeel dat het zijn bestaande winkels kan inzetten als logistieke magazijnen.
[ad_2]