Op wereldreis bij De Ontdekking [video]

[ad_1]

Op de hoek van de altijd levendige Voorstraat in Utrecht bevindt zich lunchroom De ontdekking, die je in gedachten even meeneemt naar een ander land. Onder het genot van een Braziliaanse koffie of Arabic-night smoothie, word je even weggetrokken uit de dagelijkse sleur.

De Ontdekking zorgt voor een vleugje vakantiegevoel, zegt Ilse Nelemans, eigenaresse van de Ontdekking. Ze is zelf een jaar of zes actief in de horeca en binnen de zaak, en staat zelf graag op de werkvloer of in de keuken.

- Advertentie -
Ga naar deurengigant

Een geschiedenis te mooi om te laten liggen

“60 jaar lang heeft op deze locatie een reisbureau gezeten,” vertelt Ilse. Ze zit aan een kleine vier-persoons tafel naast de plek waar vroeger de bureaus van de medewerkers van het reisbureau stonden. Naast haar op de muur staat een mooie muurschildering van de wereldkaart. Ilse vertelt dat deze schildering ook nog uit de tijd van het reisbureau komt. “In de tijd dat reisbureaus het moeilijk kregen, werd besloten het pand te verhuren aan iemand uit de horeca. Dus hebben wij het overgenomen. Wij vonden de geschiedenis van dit pand te mooi om te laten liggen. Dus we dachten: die moeten we erin houden!”

Verschillende hoekjes

Het pand van De Ontdekking komt uit de 14e eeuw en is dus al heel oud, vertelt Ilse. “Destijds hebben ze ooit drie huizen samengevoegd, wat maakt dat het een heel gek pand is geworden met allemaal verschillende niveautjes.” Dit maakt het eigenlijk heel charmant met overal kleine trapjes en hoekjes. “Ergens werkt dit ook onhandig. Mensen willen hier graag naar binnen, maar vinden het er vaak druk en klein uitzien. Het is grappig dat je mensen kunt verassen met hoe groot het hier eigenlijk is.” De ontdekking heeft voor 75 man plek, wat voor een klein pand als dit inderdaad best veel is. “Mensen voelen ook niet dat dit eigenlijk best een grote zaak is, want de gasten zitten als het ware in een eigen hoekje.” Elk ‘hoekje’ heeft een ander land als thema. Het interieur is hier ook op aangepast en de menukaart bestaat uit gerechten uit veel verschillende landen. “We proberen mensen echt te laten genieten van de buitenlandse sfeer.”

Recepten, nergens zo uniek als hier

Voor de mensen die eens een keer écht wat anders willen proberen, kunnen eens een kijkje nemen op de menukaart van De Ontdekking. “Onze chef-kok Ans heeft zelf de hele wereld over gereisd, dus daar komt de meeste inspiratie voor onze recepten ook vandaan.” Ilse laat ook weten dat ze verder heel bewust uitzoeken wat voor soort gerechten in welk continent hardlopers zijn. Ook binnen het team hebben ze mensen die veel reizen en nemen ook vaak recepten mee terug. “Dan vertellen ze enthousiast: Goh, ik heb nou toch iets gegeten!” In de keuken van de zaak worden door de koks vooral lokale producten gebruikt die worden ingekocht via leverancier. Vanwege duurzaamheid halen ze ook producten, geïnspireerd op de traditionele keuken, uit Nederland.

Duurzaamheid is een ding

“Wij bij De Ontdekking geloven zeker dat wij een steentje bij kunnen dragen om de aardbol te redden. Dit doen we door kleine aanpassingen binnen het bedrijf.” Ilse noemt voorbeelden als het vervangen van ledverlichting maar vertelt ook dat ze stiekem, maar steeds minder stiekem, veganistische recepten op de kaart zetten om vleesconsumptie te verminderen. “Twee van onze drie warme lunchgerechten zijn veganistisch. Bij al onze vleesgerechten wordt door het keukenpersoneel gebruik gemaakt van vlees dat bij een lokale biologische slager vandaan komt.” De Ontdekking is tot nu toe de enige lunchroom waarbij je gratis melk kan laten vervangen voor haver- of sojamelk. Het inkopen van deze producten is natuurlijk wel duurder, maar ze vervuilen veel minder.

Bergbeklimmers ontbijtje

Sommige zaken lopen heel erg op de trends vooruit, terwijl hier bij De Ontdekking het team trends aanpast op de vraag van de klant. “We zijn niet echt een early adopter, maar we gaan wel graag met de trends mee. Wat ik zie als foodtrends is vooral dat mensen tegenwoordig op zoek zijn naar een goed hoofdgerecht en een glas wijn, en dat het ontbijt nog steeds heel erg groeit.” Ook bij De Ontdekking merken ze dat ontbijtjes buiten de deur erg gewild zijn. Ilse vertelt dat ‘Het Bergbeklimmers Ontbijtje’, dat bestaat uit roerei, bacon, croissantjes en brood, een van hun bestsellers is. “Dit ontbijtje is zo simpel en gaat tegen de trends in. Toch is er ontzettend veel vraag naar.”

Verdwalen in De Ontdekking

Omdat het pand uit zo veel verschillende hoeken bestaat, gebeurt het nogal vaak dat klanten daadwerkelijk verdwalen in De Ontdekking. “Wat we echt vaak meemaken is dat we bijvoorbeeld in de spoelkeuken bezig zijn en dat mensen heel aarzelend naar mij toe komen en vragen: is hier beneden ook nog plek? Dan zeggen wij vaak: nee, alleen als je wilt helpen met afwassen?!”

Aanstekelijke vriendelijkheid

Volgens Ilse komen de mensen door twee dingen op bezoek bij De Ontdekking. “Allereerst komen ze voor de sfeer.” Het pand heeft iets heel erg unieks, en gelukkig hebben wij een team weten te vormen die dit ook echt bevestigt. “Ons team is lief en warm, en dat merken de mensen die hier komen ook. Wij hebben nooit last van vervelende klanten. Iedereen lijkt alleen maar liever te worden als ie hier is.” Ook heeft de zaak het imago van een koffietentje, maar voor een koffietentje heeft De Ontdekking wel een extreem goede kaart. Met hun bijzondere gerechten is De Ontdekking eigenlijk een lunch-ontdekking.

Deze crossmediale productie is gemaakt door Marit Vosmeer, studente van NIMETO Utrecht (Media & Communicatie). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen. [ad_2]

- Advertentie -