Aziatisch snelst groeiend in maaltijden

[ad_1]

De Aziatische keuken blijft een van de grootste segmenten in de categorie maaltijden en maaltijdversierders. De Nielsen cijfers (MAT wk 12 2019) spreken voor zich. Indonesisch gaat met een omzet van ruim €11 miljoen aan kop, maar deze markt staat wel onder druk. Thais en Indiaas volgen met circa €6 en ruim €1 miljoen en zitten op een omzetindex van 109. Curries hebben zich de laatste jaren stevig ontwikkeld. Dat lijkt nog wel even door te gaan. Volgens Nielsen zat de omzet het afgelopen jaar op een index van 108, in volume was de index 111. Het gros van de groei in curries komt op conto van Fairtrade Original met de groene, gele en rode curry op nummers 1, 2 en 3. Recentelijk werden hier bij Albert Heijn, Plus, Deen en DRG de Panang en Massaman curry aan toegevoegd.

De uitgaven aan maaltijdversierders liggen net als het voorgaande jaar op €29 per huishouden.

(Bron: GfK ConsumerScan Panel maart 2017- 2019)

- Advertentie -
Leestip

Thais en Indiaas

Noedels is een van de groeisegmenten. Noedels zijn in korte tijd populair geworden als fastfoodproduct in noedelketens en wokrestaurants. De snelle en gemakkelijke bereiding maakt dat ze ook steeds vaker thuis worden bereid. Fairtrade Original ziet de vraag naar rijstnoedels mede stijgen door groei van de Thaise curries. De twee combineren namelijk goed. Een noedel-curry maken is in een kwartiertje gepiept en rijstnoedels passen in een glutenvrij dieet. Het merk biedt de noedels in de varianten ‘witte rijst’ en ‘zilvervlies’, beide afkomstig uit Thailand.

Binnen het groeiende segment sojasaus biedt Fairtrade Original nu ook een sojasaus op basis van gefermenteerde rijst die glutenvrij is. Ook kokosmelk, onmisbaar in de Thaise keuken, profiteert van de belangstelling voor curries. Er werden ruim 10% meer blikjes verkocht in een jaar tijd. De introductie van een 200 ml-blikje voor kleinere huishoudens, als alternatief voor de 400 ml standaard, is volgens Fairtrade Original goed geland in de markt.

Mexicaans en peulvruchten

Er wordt vaker Mexicaans gekookt. Een extra impuls gaf de schapwijziging bij Albert Heijn in week 9, waardoor er meer ruimte is gekomen voor de categorie maaltijdversierders, waaronder TexMex-producten. Binnen de Internationale Straat is TexMex nu de derde keuken, goed voor een omzet van €62 miljoen. De groei van zo’n 6% per jaar in Mexicaans zet ook dit jaar door. Niet alleen groeit het aantal kopers, consumenten kopen ook vaker Mexicaans. Volgens GfK is de aankoopfrequentie in vijf jaar tijd met 25% gestegen. Kopers zijn vooral jongeren en huishoudens met kinderen. Volgens Santa Maria (Paulig) sluit de TexMex-keuken goed aan op trends als variatie en gemak, meer groente op tafel en koken zonder vlees door het gebruik van peulvruchten en vleesvervangers.

Aanhakend op het advies van het Voedingscentrum dat Nederlanders meer groenten en peulvruchten moeten eten, komt HAK met een marktoffensief. Volgens de laatste voedingsconsumptiepeiling van het RIVM eet de consument nu gemiddeld 134 gram groenten per dag en 21 gram peulvruchten per week, terwijl het advies ligt op respectievelijk 250 gram groenten per dag en 100 gram peulvruchten per week. HAK heeft daarom vorig jaar naast de HAK Bonenschotels ook HAK Saladeverrijkers en HAK Groenteschotels gelanceerd.

In het tweede kwartaal van 2019 werden de bonen- en groenteschotels uitgebreid met de smaakvarianten Chili sin carne, Pizza groenteschotel en Lasagne groenteschotel. Al deze maaltijdconcepten zijn wederom verpakt in een handige stazak en bieden per verpakking meer dan 400 gram (knapperige) groenten en/of bonen in een saus met kruiden en specerijen. Er zijn uitsluitend natuurlijke ingrediënten gebruikt, benadrukt HAK.

[ad_2]

- Advertentie -