rudy uytenhaak + partners architecten | Elzenhove Boseilanden

[ad_1]

De 17 energiezuinige villa’s van Elzenhove staan vrij gepositioneerd tussen de elzensingels in het recreatiegebied de boseilanden, om zo het natuurlijke karakter van het gebied te behouden. De woningen met kappen die als hoeden boven de elzensingels uitsteken zijn hier te gast in het groen.  Elzenhove is door rudy uytenhaak + partners architecten ontworpen in opdracht van Smits Bouwbedrijf. 

Het plangebied de Boseilanden is geïnspireerd op de kwaliteit van de bijzondere kavels, met een sterk landschappelijk karakter en ruimtelijke water- en groenpartijen. Bij de verkaveling in 17 kavels werd het oorspronkelijke concept van 6 kavels, die gescheiden zijn door royale elzensingels, zoveel mogelijk gehandhaafd.

De woningen tussen deze elzensingels zijn zo gepositioneerd dat gezien vanaf zowel de rietsingel als van het fietspad over de dijk, telkens slechts één volume ervaren wordt. De 17 luxe vrijstaande villa’s van Elzenhove zijn zo op een willekeurige manier verstrooid in dit coulisselandschap van elzensingels. 

- Advertentie -

Binnen het plangebied zijn er twee typen te onderscheiden: het longhouse en het squarehouse. Het idee van de twee ruimtelijk verschillende typen, vierkant en langwerpig, biedt een concept waarmee eenheid en verscheidenheid wordt geboden. De volumes zijn compact gehouden met een inpandige garage om de groene ruimte tussen de woningen maximaal te behouden en energetisch de woningen te optimaliseren. De nok loopt diagonaal over het huis ,waardoor een dynamisch silhouet aan alle 4 zijden van het huis en daarmee van het totale ensemble ontstaat. Dit versterkt het beoogde contrast met de elzensingels, waardoor de volumes zich losmaken.

De woningen hebben een rijke materialisering met rieten- en leienkappen op een sokkel van een witte breuksteen. Hiermee krijgen de woningen een landelijke uitstraling met een markante strakke vormgeving. De begane grond, met mooi metselwerk en hoge puien, geeft de beleving van een sokkel. De woningen zijn zo op de kavels gesitueerd dat deze zich openen naar de tuinen.

De villa’s zijn als compacte volumes en met hoogwaardige isolatie zeer energiezuinig. Warmtepompen voorzien de woningen van warmte, en warmteterugwinning op de ventilatie en douche beperken het verlies van energie. De nog benodigde energie voor warmtepomp en gebruik van de woning wordt door geïntegreerde zonnepanelen opgewekt. De gekozen natuurlijke materialen zijn onderhoudsarm en verouderen mooi.

[ad_2]

- Advertentie -