Rijksbouwmeester wil voormalige tbs-kliniek teruggeven aan de natuur

[ad_1]

Rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft voorgesteld om de voormalige tbs-kliniek Oldenkotte in het Gelderse Rekken terug te geven aan de natuur. Het Rijksvastgoedbedrijf gaat aftasten of het geïnteresseerde marktpartijen kan vinden voor een transformatie met dit doel.

Toen het forensisch psychiatrisch centrum Oldenkotte werd opgeheven, zijn de gebouwen in december 2014 overgedragen aan het Rijksvastgoedbedrijf. Sindsdien staat het complex leeg. Omdat het specifiek als tbs-kliniek is gebouwd, valt het nauwelijks voor andere doeleinden geschikt te maken.

Geen uitgegumde plek
Dat de regio sterk met krimp te maken heeft, maakt transformatie niet eenvoudiger. Gegadigden voor een herbestemming zijn er de afgelopen jaren niet gevonden. “Sloop van het complex zou daarom de meest voor de hand liggende stap zijn”, zegt Alkemade. “Maar we willen de streek niet met lege handen en een uitgegumde plek achterlaten.”

- Advertentie -

Daarom stelt de rijksbouwmeester, na nauw overleg met het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Berkelland, een heel bijzondere transformatie voor. Hij wil de gebouwen van de voormalige kliniek gecontroleerd teruggeven aan de natuur.

“Hierdoor kan een bijzondere plek van schoonheid en verwondering ontstaan, waar de kracht van de natuur op fascinerende wijze kan worden beleefd”, meent Alkemade. “Aantrekkelijk niet alleen voor de bewoners van de streek zelf, maar ook voor bezoekers van ver daarbuiten.”

Verval als ontwikkelkans
Het idee zet in op ‘verval als ontwikkelkans’. Het Rijksvastgoedbedrijf zal de tbs-kliniek te koop aanbieden voor geïnteresseerden die het complex willen transformeren tot een zogenoemd ‘Huis van de natuur’. Daarnaast ligt de nadruk van de gewenste ontwikkeling op cultuur en recreatie, op een schaal die past bij Rekken.

Na demontage van bruikbare materialen, mag de natuur het hoofdgebouw grotendeels overnemen. Bijgebouwen kunnen een, al dan niet tijdelijke, herbestemming krijgen, voor zover de nieuwe functies ten dienste staan van het ‘Huis van de natuur’.

Het complex wordt opgenomen in een parkachtig en publiek toegankelijk landschap, legt het Rijksvastgoedbedrijf uit. Het totale gebied is zo’n 15 hectare groot.

Uniek experiment
Via een marktconsultatie gaat het Rijksvastgoedbedrijf aftasten of er een nieuwe eigenaar of combinatie van eigenaren kan worden gevonden. “Een transformatie waarbij een gebouw wordt teruggegeven aan de natuur vond, voor zover bekend, nog niet eerder in Nederland plaats”, meldt het Rijksvastgoedbedrijf. Voor het bedrijf is het een uniek experiment.

[ad_2]

- Advertentie -