Omroep Flevoland – Nieuws – Raadsvergadering deels achter gesloten deuren

[ad_1]

De raadsvergadering over het plotselinge vertrek van burgemeester Harald Bouman vond maandagavond grotendeels achter gesloten deuren plaats. Na een kort begin in de openbaarheid gingen de deuren na zo’n twintig minuten dicht en moesten pers en publiek de zaal verlaten. Dat leidde op de tribune tot protesten van enkele aanwezigen.

Aan het begin van de vergadering werd duidelijk dat raadsleden maandagmiddag een geheime memo hebben gekregen van het college van B en W met daarin aanvullende informatie over het vertrek van Bouman.

- Advertentie -

Volgens de griffier is achter gesloten deuren gesproken over ‘de berichtgeving over de meldingen van grensoverschrijdend gedrag’. Later volgde nog een openbaar deel, waarin gesproken werd over de reden die Bouman zelf noemt voor zijn vertrek: de bestuurscultuur.

Bouman kondigde vorige week maandag aan op te stappen, nog geen tien maanden na zijn installatie in december 2018. Als reden voor zijn vertrek gaf Bouman aan dat er een ‘te groot verschil van inzicht is met zijn directe werkomgeving over de manier waarop hij de gemeente wil besturen.’ In zijn afscheidsbrief bedankte hij de medewerkers van de gemeente en die van de politie en Veiligheidsregio. Wethouders en raadsleden werden opvallend genoeg niet bedankt.

Bestuurscultuur
Verschillende raadsfracties legden de afgelopen dagen een link tussen het vertrek van de burgemeester en een onderzoek naar de bestuurscultuur op het gemeentehuis. Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, zijn de voorlopige uitkomsten intern al gepresenteerd. Professor Marcel Boogers, die het onderzoek uitvoert, merkt onder meer op dat het ambtelijk apparaat te veel het besluitvormingsproces zou bepalen en het college van B en W en de gemeenteraad een ondergeschikte rol spelen.

Beschuldiging van grensoverschrijdend gedrag
Bouman heeft na zijn opstappen geen vragen van de media over zijn vertrek willen beantwoorden. Hij reageerde alleen nog een keer in een videoboodschap op het bericht dat hij binnen het gemeentehuis beschuldigd is van grensoverschrijdend gedrag en seksueel getinte opmerkingen. Die kwestie zou meespelen bij zijn onverwachte vertrek.

Hoewel er geen officiƫle klacht tegen Bouman is ingediend, is zijn vermeende gedrag in het gemeentehuis wel onderzocht. Daaruit bleek dat er voor daadwerkelijk ongepast gedrag geen bewijs is.

‘Bijzonder geraakt’
Bouman zegt in de videoboodschap dat hij bijzonder geraakt is door de berichtgeving van Omroep Flevoland. Hij beschouwt deze als beschadigend voor hemzelf en zijn gezin. De oud-burgemeester benadrukte nogmaals dat de enige reden voor zijn aftreden een te groot verschil van inzicht is met zijn directe werkomgeving over de wijze waarop hij onze gemeente wilde besturen.

Dinsdag maakt commissaris van de Koning Leen Verbeek bekend wie tijdelijk de taken van Bouman zal overnemen als waarnemend burgemeester.

[ad_2]

- Advertentie -