[ad_1]
Alle inzendingen voor de prijs van Interieur van het Jaar 2019 zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie, bijdrage aan het vakgebied en doorwrochtheid van het ontwerp.
De jury bestaat uit architect Richelle de Jong (DP6 architectuurstudio), architect Nanne de Ru (Powerhouse Company, voorzitter), architect Ellen van der Wal (Vakwerk Architecten), architect Marnix van der Meer (Zecc Architecten), ontwikkelaar Eric-Jan de Rooij (Lingotto) en architectuurhistoricus Marieke Berkers.
De nominaties voor Interieur van het Jaar zijn:
Een korte toelichting bij de nominaties voor de prijs voor Interieur van het Jaar 2019.
Beurs van Berlage – BiermanHenket
De monumentale Beurs van Berlage in Amsterdam is getransformeerd naar een hedendaags vergader- en evenementencentrum met kantoren, restaurants en expositieruimte. Het monumentale gebouw kreeg een vernieuwd, opener en lichter entreegebied met ontvangstruimtes. De routing en functionaliteit zijn verbeterd. Moderne materialen contrasteren met het architectonisch erfgoed van Berlage.
De jury vindt dat de transformatie met vakmanschap is uitgevoerd. Ze constateert dat het architectenbureau over alles goed heeft nagedacht, van grote ingrepen tot zelfs details als een voeg of de kleur van het geglazuurde keramiek. Het nieuwe entreegebied werkt uitnodigend. Dat de architecten tegelijkertijd de ingrepen zo ingetogen heeft gehouden, krijgt grote waardering van de jury.
Boerejongens – MeesVisser
De coffeeshop-keten Boerejongens wil kwaliteitsproducten in passende winkels aanbieden. Voor het interieur van een nieuwe vestiging in een gerenoveerd voormalig industrieel gebouw in Amsterdam zijn elementen die refereren aan klassieke drogisterijen toegepast volgens een eigentijdse ontwerptaal. Het rijke en glanzende interieur vormt een sterk contrast met het rauwe gebouw en zijn omgeving.
De jury prijst de smaakvolle omgang met het gebouw, dat stamt uit de wederopbouwjaren, en het oog voor detail daarbij. De toepassing van marmer, eikenhout en messing, in combinatie met een minimalistische detaillering maakt het gebouwinterieur chiquer. Verder ziet de jury de maatschappelijke relevantie: met de openheid en de chique uitstraling halen de architecten de coffeeshop uit de louche sfeer.
Interieur Museum De Lakenhal – Happel Cornelisse Verhoeven Architecten
Bij de restauratie van het Leidse Museum De Lakenhal, een ensemble van karakteristieke gebouwdelen uit verschillende tijden, is gestreefd naar ruimtelijke verbetering van de oriëntatie en kunstbeleving. De Achterplaets is voorzien van een glazen overkapping en vormt het hart van het museum; van hieruit zijn de verschillende gebouwen zichtbaar en toegankelijk. Een nieuw bouwvolume, dat zich telescopisch uitstrekt, herbergt extra zalen, een museumcafé en kantoren. Publieksvoorzieningen zijn uitegbreid en verbeterd. Een meubelfamilie van balies, vitrines, tafels, banken en kasten vormt een beeldbepalende drager door het gehele museum.
De wijze waarop de architecten oud en nieuw in de restauratie hebben samengebracht krijgt grote waardering van de jury. De sterk bevochten verplaatsing van de Joristrap is een sterke oplossing, waarmee ruimte op de Achterplaets is vrijgespeeld. Ook waardeert de jury de wijze waarop alles tot in detail (zoals houtkleur en de textiele wandbespanning) is overdacht en uitgevoerd. Het opdrachtgeverschap noemt de jury overigens goed en gedurfd.
Plantastic! Health Hub – FBX
De Plantastic! Health Hub in het centrum van Rotterdam is een concept store en platform voor een gezonde en duurzame levensstijl ineen. Een winkelpand uit de wederopbouw kreeg een nieuw interieur met een even strakke vormgeving als losse sfeer. Eenvoud en een sterke ordening van de verschillende interieurelementen zijn hoofdkenmerken. Met minimale en weloverwogen ingrepen zijn de hybride draagstructuur en de grillig verlopende achtermuur zowel geaccentueerd als geneutraliseerd.
De wijze waarop de hoogte van de kolommen is gebruikt, vindt de jury een goede oplossing voor de verschillen in constructie en plafondhoogte in het pand. Het interieur straalt rust en organisatie uit, menen de juryleden. Ook de eenheid in ontworpen meubelelementen draagt bij aan een prettige sfeer. Het project laat zien hoe je met terughoudend ingrijpen een gebouw op goede wijze kunt hergebruiken, aldus de jury.
The Core – CBRE
Een 50 jaar oude autogarage in Amsterdam is getransformeerd is naar kantoor met een informele, op innovatie gerichte werkomgeving. Elke medewerker kan, los van functie, afdeling of specialisatie, kiezen voor een van vier werkstijlen. Die komen tot uiting in vier werkzones in het interieurontwerp, waarbij het karakter van de voormalige garage zoveel mogelijk is behouden. In het interieur zijn bijzonder veel planten toegepast. Zichtlijnen en ruimtelijkheid hebben de architecten steeds in het oog gehouden.
De gedachte van vier zones voor vier verschillende werkstijlen noemt de jury een bijzondere oplossing. Ze is enthousiast over het ruim aanwezige groen en daglicht, en over verrassende toepassingen zoals de gordijnen en planten voor het scheiden van ruimten. Van een verouderd industrieel gebouw is een hippe en eigentijdse ruimte gemaakt, een prettige en populaire werkplek.
Prijsuitreiking
De winnaar van de prijs voor Interieur van het Jaar 2019 wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking op donderdag 31 oktober 2019, vanaf 19:00u, bij Broeinest in Amsterdam.
Naast de prijs voor Interieur van het Jaar worden op deze avond ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Publiek gebouw van het Jaar en Architect van het Jaar. Deze prijzen worden door Architectenweb uitgereikt in samenwerking met hoofdpartner Kawneer en partners AGC, Qbiq, Cerriva en Broeinest.
Reserveer nu jouw gratis toegangskaart(en) voor de prijsuitreiking (Eventbrite)
Genomineerd? Meld je dan aan via de toegestuurde link.
[ad_2]