Bold Capital Management begeleidt carve-out van Office Centre

[ad_1]

Na twee decennia onderdeel te zijn geweest van Staples opereert Office Centre sinds deze zomer weer als zelfstandig bedrijf. Koper KantoorExpert betaalde ongeveer €40 miljoen voor het overnemen van de 39 vestigingen van Office Centre. 

Office Centre is een vakhandel die onder andere kantoorartikelen en kantoormeubelen verkoopt, maar ook bijvoorbeeld printeronderdelen of kantine-/facilitaire artikelen aanbiedt. Het bedrijf was vroeger onderdeel van groothandel Makro en was de afgelopen twintig jaar eigendom van Staples. Het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf heeft nu, in lijn met zijn strategie, het bedrijfsonderdeel afgesplitst en verkocht aan ondernemers Frans Davelaar en Goswin Fijen, die samen eigenaar zijn van KantoorExpert. Alle Nederlandse winkels en ook een deel van de online-activiteiten van Staples Solutions maken deel uit van de gesloten transactie.

- Advertentie -

CEO Frans Davelaar: “Wij zijn ervan overtuigd dat deze overname onze positie in de markt van office supplies, kantoorautomatisering, kantoorinrichting en aanverwante services verder verstevigt. Office Centre heeft nu weer een eigenaar met grote expertise op de Nederlandse retailmarkt.” 

Werd de naam Office Centre negen jaar geleden door het moederconcern nog uitgefaseerd, zo zullen de nieuwe eigenaren het merk opnieuw introduceren. “Het merk geniet nog steeds grote bekendheid”, aldus Davelaar. Het nieuwe Office Centre zal als een afzonderlijk bedrijf naast de bestaande KantoorExpert Groep gaan opereren, waarbij het een eigen directie krijgt. Samen hebben de twee organisaties zo’n 550 medewerkers in dienst.

Bold Capital Management begeleidt carve-out van Office Centre

Richard Houppermans, die als managing director retail bij vorige eigenaar Staples Nederland werkte, en nu is benoemd tot algemeen directeur van het nieuwe Office Centre, geeft aan dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen door de fusie. “We verwachten juist een groei in diensten en producten”.

De gesloten deal is opvallend te noemen, aangezien KantoorExpert qua grootte een stuk kleiner is dan Office Centre. “Voor buitenstaanders komt het misschien vreemd over: Klein Duimpje verzwelgt de reus. Maar na anderhalf jaar delibereren voelt het voor ons als een vertrouwde deal”, zei Davelaar in gesprek met het Financieele Dagblad. Met een omzet van €13,5 miljoen is KantoorExpert zo’n zes keer kleiner dan het bedrijf dat het koopt – Office Centre zette afgelopen boekjaar €80 miljoen om.

De verkoop door Staples komt voort uit de overname van de Europese tak van Staples door de Amerikaanse investeerder Cerberus. Het private equitybedrijf wilde van Office Centre af, want Cerberus richt zich op grootbedrijven, terwijl Office Centre zich vooral toespitst op het midden- en kleinbedrijf. 

De carve-out van de Nederlandse organisatie is inmiddels in volle gang. Dit traject wordt begeleid door adviseurs van onder meer Bold Capital Management met een team bestaande uit Gerrit van Munster, Martijn Hulshof, Petra de Wild en Henk Roerdink. Houppermans heeft er alle vertrouwen in dat de transitie soepel zal verlopen: “Uiteraard werken we nauw samen met Staples om een soepele overgang te garanderen voor alle medewerkers, klanten en leveranciers.”

[ad_2]

- Advertentie -