Befaamd lichtontwerper Ingo Maurer (87) overleden

[ad_1]

Afgelopen maandag is op 87-jarige leeftijd de Duitse lichtontwerper Ingo Maurer overleden. Hij is wereldberoemd geworden met ontwerpen als de lampen ‘Bulb’ (1966) en ‘Lucellino’ (1992) en de lichtinstallatie ‘YaYaHo’ (1984). Zijn werk is opgenomen in tal van musea, waaronder het Museum of Modern Art in New York en het Design Museum in Londen.

Maurer, geboren op het eiland Reichenau in de Bodensee, verwierf zijn faam met lichtontwerpen die zweefden tussen techniek en kunst en altijd een kwinkslag bevatten. Zo gaf hij zijn eerste werk ‘Bulb’ de vorm van een vijftig centimeter gloeilamp, met daarin nog een gloeilamp als lichtbron. ‘Lucellino’ is een met engelenvleugels uitgeruste peervormige gloeilamp.

De gloeilamp vormde voor Maurer ‘de perfecte symbiose tussen poëzie en technologie’. Dat neemt niet weg dat hij ook met andere lichtvormen werkte en experimenteerde. Hij gebruikte bijvoorbeeld halogeenlampjes voor ‘YaYaHo’, bestaande uit twee lange plafonddraden met zwakstroom waaraan de gebruiker zoveel lampen kon hangen als hij zelf wilde.

- Advertentie -

Ook was Maurer al vroeg in de weer met nieuwe technologieën als led, al kwam hij wel in opstand toen de EU in 2009 de productie van gloeilampen verbood. Maurers ‘Designerei’ in München, waar hij zich omringd wist door collega’s die veelal langdurig met hem werkten, was zijn thuisbasis. Toch reisde hij ook veel, vooral naar de Verenigde Staten, waar hij nog enige jaren heeft gewoond.

Aan Maurer is tal van prijzen toegekend, waaronder een oeuvreprijs in naam van de Bondsrepubliek Duitsland (2010). Hij leverde ook lichtontwerpen aan gebouwen, waaronder het Atomium in Brussel.

[ad_2]

- Advertentie -