Consument geeft meer uit aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten

[ad_1]

Consumenten hebben in september 2,2 procent meer besteed dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS. De groei is groter dan vorige maand (1,3 procent).

Er werd vooral meer uitgegeven aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten. In totaal werd 5,8 procent meer besteed aan duurzame goederen. Dat is de sterkste groei in ruim een jaar tijd. Aan overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen, gaven consumenten een procent meer uit. Aan voedings- en genotmiddelen werd evenveel besteed als een jaar eerder.

- Advertentie -

De uitgaven aan diensten, zoals verzekeringen, woninghuur, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant of kapper, lagen in september 1,8 procent hoger dan een jaar eerder. Deze uitgaven maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Het consumentenvertrouwens is volgens het CBS overigens nauwelijks veranderd. In november is dat -2, een maand eerder -1. Met -2 ligt het vertrouwen boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-4). In januari 2000 werd de hoogste stand bereikt (36), in maart 2013 werd het dieptepunt bereikt (-41).[ad_2]

- Advertentie -