Zo zie je hoe de accu in jouw laptop ervoor staat

[ad_1]

BatteryMon geeft al meteen bij de installatie een hoop informatie over je accu, maar je kunt nog veel dieper graven om eventuele issues te ontdekken. Maar we beginnen bij het begin. Download het programma op deze pagina van softwaremaker PassMark. Het is een lichtgewicht stukje software met iets meer dan 1 MB, het vereist geen installatie en de basisversie voor persoonlijk gebruik kun je gratis gebruiken.

Als je de monitoringstool start, wordt een grafiek weergegeven van de accustatus. Hij berekent op basis van de ontlading hoeveel tijd je accu nog heeft voordat hij volledig leeg is. Je ziet hierbij of hij aan de stroomkabel hangt of energie krijgt via de accu, wat de accustatus is, het percentage van resterende energie, hoeveel tijd er nog beschikbaar is, hoeveel tijd er is verstreken sinds de start van de monitoring en hoe lang hij al loopt op de accu. Hij begint pas te meten vanaf het starten van de applicatie. Met Run > Stop kun je het monitoren stopzetten en met Run > Start weer aanzwengelen.

- Advertentie -

Bij een goede accu, loopt de batterij heel gestaag leeg en zie je in de grafiek die wordt weergegeven in het hoofdvenster ongeveer met dezelfde interval de lijn zakken. Bij een plotselinge val naar beneden en een kromme curve in plaats van een redelijk rechte lijn, is er iets niet helemaal goed meer met de accu. 

De tool geeft verder informatie over de accu die je aanspreekt met Info > Battery information. Hier zie je de chemische opmaak van de accu (meestal Li-Ion in moderne laptops), de designcapaciteit van de accu, de huidige capaciteit, het serienummer en meer. Dat is nuttige informatie als je bijvoorbeeld de accu RMA wilt aanmelden bij een fabrikant.

Verder van belang is het veld Battery Temperature. Een normaal bereik zit zo tussen de 20 en 40 graden celcius. Een gebruikelijke temperatuur hangt zo rond de 35 graden. Hoge temperaturen zijn funest voor accu’s met een lithiumsamenstelling en daarom zullen de meeste moderne systemen bijvoorbeeld stoppen met opladen zodra een accutemperatuur van 45 graden wordt gemeten.

Door twee keer op de grafiek te klikken, ga je naar de mini-modus. De simpele weergave van accukracht komt dan in de systeemtray (rechtsonder in de taakbalk). Je kunt deze uit het uitvouwvak halen (met het pijltje omhoog links van de Windows-tray) en naar een beter zichtbare positie slepen, zodat hij altijd beschikbaar is. Door er dan op te dubbelklikken, komt het hoofdvenster tevoorschijn.

Het is voor diagnostische doeleinden handig om ervoor te zorgen dat BatteryMon automatisch opstart bij het starten van Windows en dat je een logbestand aanmaakt. Ga daarvoor naar Edit > Configuration. Door op Browse te klikken opent een verkennervenster. Navigeer naar de map waar je het logbestand wilt opslaan, geef het bestand een naam en klik dan op Openen.

Het logbestand kan 1000 regels aan, wat betekent dat je iets meer dan een kwartier kun terugkijken in het log in de standaardconfiguratie. Daarin wordt elke seconde een record aangemaakt. Door de interval te vergroten – voor simpel werk waarbij je niet uitgaat van heel plotse dips heb je zulke fijnmazige logs niet nodig – naar bijvoorbeeld 30 seconden, vergroot je de tijdsduur waarin je kunt terugzoeken. Met die interval kom je uit op meer dan 80 uur aan indexering.

Met Info > View log opent het programma het logbestand. Dat is een csv-bestand van de tijdstempels en gemeten waardes zoals in het hoofdvenster. Deze logs blijven intact als je de monitoring stopt en zijn daarom nuttig om op langere termijn terug te kijken. Daarom is een meetinterval van 60 seconden geen slecht idee, daarmee monitor je bijna 17 uur voordat de eerste regel wordt overschreven.

Daarnaast zorg je ervoor dat het loggen automatisch start door een vinkje te zetten bij zowel Run BatteryMon at start up als Start sampling when run. Ook kun je dan een vinkje plaatsen bij Start mini BatteryMon when run, zodat deze automatisch in de tray verschijnt. Zo merk je er verder weinig van, maar is het programma altijd beschikbaar als je op onderzoek wilt uitgaan.

Houd er rekening mee dat deze wijzigingen van toepassing zijn op de hele tool, niet alleen het loggen naar het tekstbestand. Je ziet in de Num samples in het hoofdvenster de enumeratie optellen naar één getal hoger per halve minuut, in plaats van eentje per seconde. Dit zou verder geen gevolgen moeten hebben voor de curve zelf.



[ad_2]

- Advertentie -