Samsung Galaxy Tab Fold opvouwbare tablet met groot scherm

[ad_1]

Grote tablet van Samsung kun je eenvoudig opvouwen tot handzaam toestel. Flexibel scherm wordt niet onderbroken door inkeping voor de camera.

Het Koreaanse Samsung heeft inmiddels een groot aantal ontwerpen laten vastleggen voor opvouwbare smartphones. De Samsung Galaxy Fold is inmiddels uitgebracht en over enkele maanden zal het merk alweer een nieuwe vouwtelefoon uitbrengen. De Galaxy Fold 2 krijgt een totaal ander design, dit wordt een clamshell model met een langwerpig display, vergelijkbaar met de recent geïntroduceerde Motorola RAZR. Naast een nieuwe vouwbare smartphone lijkt Samsung op de achtergrond ook te werken aan een opvouwbare tablet.

- Advertentie -

Samsung Galaxy Tab Fold

Samsung Galaxy Tab Fold een tablet in zakformaat

Samsung Electronics heeft op 9 mei 2019 een design patent ingediend bij The Hague International Design System. Het octrooi genaamd ‘Mobile telephone’ is op 15 november 2019 goedgekeurd en omvat naast een summiere omschrijving een 35-tal afbeeldingen. Uit deze beelden blijkt dat het om een drietal modellen gaat, die minimaal van elkaar verschillen. De vouwlijn ligt namelijk niet bij alle modellen in het midden.

Om te beginnen met het eerste model, waar veruit de meeste afbeeldingen op zijn gebaseerd. De renders die LetsGoDigital heeft ontworpen aan de hand van de patentschetsen zijn ook gebaseerd op dit model. Deze opvouwbare smartphone tablet heeft de vouwlijn exact in het midden.

Het design wijkt af van de huidige Fold, maar ook van de in ontwikkeling zijnde clamshell Fold. Dit nieuwe toestel is misschien nog wel het best te omschrijven als een brede klaptelefoon. Je kunt het apparaat horizontaal vouwen. Opengevouwen ontstaat een vrij breed en lang flexibel scherm.

Opvouwbare tablet

In augustus werd een soortgelijke opvouwbare telefoon van Samsung gepatenteerd. Ditmaal is er echter geen front-display beschikbaar, mogelijk dat Samsung hiervoor heeft gekozen om de kostprijs laag te kunnen houden, om het product zodoende goedkoper in de markt te kunnen zetten. Doordat het front-scherm ontbreekt heeft dit ontwerp meer weg van een tablet, dan van een telefoon.

Vandaar ook dat wij dit apparaat de naam ‘Galaxy Tab Fold’ hebben gegeven. Desalniettemin zal dit toesel ongetwijfeld voorzien worden van alle functies waar ook een smartphone over beschikt. Niet voor niets heeft Samsung het patent ‘Mobiele telefoon’ genoemd.

Het is in ieder geval opvallend dat het scherm aan de voorzijde ontbreekt. Minstens net zo opvallend is de afwezigheid van camera’s. Er is geen enkele camera zichtbaar op dit ontwerp. Aangezien het een design patent betreft en Samsung wel functies zoals de speaker en USB-connector in de afbeeldingen heeft opgenomen, mag je ervan uitgaan dat de camera functie niet zomaar vergeten is.

Het is dan ook aannemelijk dat Samsung deze vouwtelefoon wil voorzien van een under-screen camera. De kans is groot dat in 2020 de eerste mobiele telefoons met een under-screen camera geïntroduceerd zullen worden. Of deze technologie ook al meteen in een opvouwbaar model kan worden toegepast is nog even de vraag, het ligt voor de hand dat dit nog lastiger te verwezenlijken zal zijn.

Samsung Galaxy tablet

Eenmaal uitgevouwen ontvouwt zich een groot flexibel scherm. Er is geen notch zichtbaar. De schermranden zijn aan alle vier de zijdes evenredig, wat bijdraagt aan een gestroomlijnd design. Het scharnier van deze Samsung Galaxy Tab Fold heeft een identiek ontwerp aan de huidige Galaxy Fold. Toch lijkt dit toestel beduidend verder dicht te vouwen. Afgaande op de bijgesloten beelden vouwt het apparaat namelijk helemaal dicht – zonder zichtbare naad waar stof en vuil tussen kan komen.

Daarnaast tonen meerdere afbeeldingen dat je het apparaat ook kunt neerzetten, waarna je het onderste schermdeel bijvoorbeeld kunt gebruiken als toetsenbord. Op het bovenste schermdeel wordt dan de content getoond. Zodoende heb je eigenlijk een kleine laptop tot je beschikking, die in je broekzak past.

Ten slotte worden zowel aan de onder- als bovenzijde twee speakers getoond (4 in totaal). Dat is dubbel zo veel als bij de huidige Galaxy Fold het geval is, waar aan de boven- en onderzijde één speaker is aangebracht, die samen als stereo speakers functioneren.

Het tweede gepatenteerde model heeft in grote lijnen hetzelfde ontwerp. Ditmaal ligt de vouwlijn echter niet helemaal in het midden. Zodoende krijg je een totaal ander apparaat tot je beschikking als je het toestel neerzet. Het onderste schermdeel is dan beduidend kleiner, maar nog net groot genoeg voor het weergeven van een toetsenbord. Zo houdt je dus een groter schermoppervlak over voor het weergeven van de content, denk aan een internet pagina of een Microsoft Office applicatie.

Samsung Galaxy

Bij het derde model is de vouwlijn nog verder opgeschoven, waardoor het apparaat beduidend minder compact is in gevouwen stand. De vouwlijn lijkt uitsluitend te dienen als stand, om de tablet neer te kunnen zetten. Je hebt dan wel een vrij breed scherm tot je beschikking, vergelijkbaar met een laptop. Persoonlijk zie ik minder toekomst in dit model, met name doordat de draagbaarheid in het geding komt.

Met name het eerste ontwerp lijkt een goede aanvulling te zijn op de in ontwikkeling zijnde Galaxy Fold 2. Ten slotte zal niet iedereen de voorkeur geven aan een klaptelefoon ontwerp, waarbij je een smal langwerpig scherm tot je beschikking hebt. Mocht Samsung besluiten om daarnaast ook nog een opvouwbare tablet uit te brengen, dan behouden consumenten in ieder geval de keuze om ook voor een groter schermformaat te kiezen.

Ten slotte wordt de Fold met name geroemd om haar tablet-functionaliteit. Verscheidene uitgevers hebben een Galaxy Fold review gepubliceerd, waarbij de algemene conclusie is; de Fold is een goede tablet, maar een minder goede telefoon. Een opvouwbare tablet kan ook de zakelijke markt aanspreken. Een doelgroep die zeker niet vergeten mag worden, ten slotte geven bedrijven makkelijker een bedrag van pak en beet €2.000 uit, dan een privé persoon.

Tablet met groot scherm

Bovendien is de verwachting dat meerdere fabrikanten volgend jaar een vouwbare tablet of laptop zullen introduceren. Zo heeft Lenovo reeds de ThinkPad X1 opvouwbare laptop aangekondigd, die volgend jaar op de markt zal verschijnen. Daarnaast werd vorige maand duidelijk dat Microsoft ook werkt aan een opvouwbaar dual-screen apparaat, genaamd de Microsoft Surface Duo. Deze Microsoft opvouwbare tablet wordt eind 2020 verwacht.

Een andere nieuwe speler die volgend jaar een smartphone-tablet zal introduceren is het Chinese TCL. Het bedrijf heeft reeds een prototype apparaat  gedemonstreerd met twee vouwlijnen, waardoor de telefoon uitvouwt tot een grote 10-inch tablet. Samsung heeft halverwege dit jaar ook al eens een vergelijkbaar Z-Fold ontwerp vastgelegd.

Al met al is de verwachting dat er volgend jaar beduidend meer producten geïntroduceerd zullen worden met een flexibel, buigbaar scherm. Deze type displays zullen in de toekomst de nieuwe standaard worden. Voor toonaangevende fabrikanten is het daarom extra belangrijk om zich vroegtijdig te profileren als innovatief bedrijf, om zo alvast een stevige marktpositie te vergaren binnen de markt van flexibele apparaten. Het zal vast en zeker nog een jaar of 3 gaan duren, maar dan zal ook het grote publiek een opvouwbare smartphone of tablet willen kopen en dan wordt het dus ook extra interessant voor fabrikanten.

Bekijk hier het patent van de Samsung Galaxy Tab foldable tablet.

Galaxy Tab

Note to editors: The product renders presented in this publication are copyright protected and designed by LetsGoDigital. You may use our pictures for free, but please be so respectful to include a clickable source link into your publication. Thank you very much for understanding.

[ad_2]

- Advertentie -