Microsoft Surface Go 2 review

[ad_1]

Microsoft Surface Go 2

Vanaf € 452,-

Microsoft Surface Go 2 met Go Type Cover, Pen en Mobile Mouse

- Advertentie -

Diskidee Performance Rating

4.7/10

Diskidee Price/Performance Rating

7.1/10

Pros

  • Compact
  • Light
  • Windows Hello camera

Cons

  • Only one USB-port
  • Small SSD

We testen de Microsoft Surface Go 2, een combinatie van een Windows 10-tablet en erg compacte Windows 10-laptop. Maar hoe presteert deze kleine pc?

De Microsoft Surface Go 2 speelt mee in dezelfde productcategorie als de Apple iPad Air (macOS) en Samsung Galaxy Tab S6 (Android), namelijk een kleine tablet die je door toevoeging van een toetsenbord omtovert in een even compacte laptop. Wil je liever Windows als besturingssysteem op je tablet in plaats van macOS of Android dan is dit momenteel je enige keuze.

De goedkoopste versie van deze Windows 10-tablet start aan € 459,-. Maar dan is de hardware-uitrusting eigenlijk te beperkt om er volop Windows 10-applicaties op te draaien. Je kan er wel vlot mee op het internet surfen, video’s mee bekijken en eenvoudige applicaties mee gebruiken. Dankzij Windows 10 Home in S-modus kan dit op een veilige, virusvrije manier. Maar deze goedkopere variant is duidelijk bedoeld voor gebruik door kinderen in een school- of thuisomgeving, niet als klein alternatief voor een capabele Windows-laptop.

Wil je de flexibiliteit om deze tablet ook als kleine laptop te gebruiken, dan ben je aangewezen op de duurdere Intel Core M3-versie, liefst die met 8 GB RAM en 128 GB SSD. Dat drijft de prijs op tot € 719,-. Tel daarbij de noodzakelijke toetsenbord-cover en het prijskaartje loopt verder op tot € 848,-, of tot € 799,- als je beide als bundel koopt. Voor dat geld heb je ook een klassieke middenklasse Windows-laptop.

Maar die is natuurlijk wel veel groter en zwaarder. Miniaturisatie heeft nu eenmaal zijn prijs.

 

Kenmerken

De Surface Go 2 mag je omschrijven als een ingekrompen versie van de Surface Pro. Het design is identiek, maar dan in een kleinere en lichtere verpakking.

Microsoft Surface Go 2 met Go Type Cover, Pen en Mobile Mouse

Microsoft Surface Go 2 met Go Type Cover, Pen en Mobile Mouse (© Microsoft; licentie: Microsoft)

De platinumkleurige aluminium behuizing, die uit één stuk is vervaardigd, voelt even stevig aan als die van zijn grotere broer. Op de achterkant zit dezelfde kickstand die je tot 135 graden kan uitklappen.

De Go Type Cover klikt even vlot magnetisch vast aan de onderkant als bij de grote Surface Pro. En die kleinere Type Cover heeft evenzeer verlichte toetsen, in drie lichtsterktes in- of uit te schakelen met een functietoets.

Het is een vrij smal toetsenbord met erg kleine toetsen. Je kan er wel met tien vingers op typen, maar niet zo vlot als bij een grotere laptop. Na enige oefening valt de haalbare typesnelheid echter goed mee. En het aanraakvlak (met uitschakelbare klikfunctie) is voldoende groot.

De tablet zelf weegt maar 544 gram en is 8,3 mm dun. (Er is ook een duurdere versie met Qualcomm LTE Advanced-modem die enkele tientallen grammen zwaarder weegt.)

Voeg je de Go Type Cover toe dan blijft het gewicht nog ver onder de kilogram (789 gram om precies te zijn) en valt ook de dikte nog mee: met dichtgeklapt toetsenbord is dit een 1,29 cm dunne laptop. Ter vergelijking: de Surface Pro 7 weegt met toetsenbord 1,075 kg en is 1,31 cm dik.

Het 10,5-inch FHD-aanraakscherm heeft een pixeldichtheid van 220 ppi. De schermkwaliteit is uitstekend. Windows 10 is perfect bruikbaar op dit kleine, maar kleurrijke en scherpe scherm, dat trouwens beschermd is door Corning Gorilla Glass 3.

Het scherm is compatibel met de apart verkrijgbare Surface Pen, waarmee je op een natuurlijke wijze op de tablet kan schrijven en tekenen. Ook de kantelfunctie, waarmee je schetsen kan inkleuren op dezelfde manier als met een grafietpotlood, is van de partij.

Er is maar één USB-C poort, aan de rechterkant boven de Surface Connect-poort, waarin de stroomaansluiting van de kleine externe voeding magnetisch vastklikt. Een 3,5 mm audiopoort en een MicroSDXC-kaartlezer zijn eveneens aanwezig.

Microsoft Surface Go 2: updates van de hardware-drivers gebeuren gewoon via Windows Update

Microsoft Surface Go 2: updates van de hardware-drivers gebeuren gewoon via Windows Update (© DTL; licentie: CC BY-SA)

De Wi-Fi-chip is al compatibel met het snellere Wi-Fi 6. De HD-webcam op de voorzijde is Windows Hello-compatibel zodat je vlot en veilig bij Windows kan inloggen met gezichtsherkenning. Op de achterzijde is er nog een FHD-fotocamera.

Alle informatie over de Surface Go 2 vind je op de website van Microsoft.

 

Prestaties

Wij testten een wifi-model van de Surface Go 2 met dual-core Intel Core m3-8100Y, UHD Graphics 615, 8 GB RAM en 128 GB SSD waarop vlak na de eerste ingebruikname nog amper 74 GB ruimte vrij is voor eigen bestanden en programma’s. Gelukkig kan je dit wel nog uitbreiden met een geheugenkaartje.

Volgens Microsoft houdt de Surface Go 2 het tien uur uit op een volle accu. In de Futuremark PCmark 10 Modern Office Battery Benchmark houdt deze laptop het 9,5 uur uit, dus dat kan wel kloppen. In de Futuremark PCmark 10 videobenchmark heeft de Surface Go 2 een autonomie van iets meer dan 8,5 uur. Een normale werkdag autonomie lijkt ons in elk geval haalbaar.

De andere prestaties zijn wat je mag verwachten met deze hardware. De SSD-prestaties mag je zelfs goed noemen.

Microsoft Surface Go 2 Model 1926 (m3-8100Y, 8 GB, 128 GB)Dynabook Satellite Pro L50-G-13Q (i3-10110U, 8 GB, 256 GB)Acer Aspire 5 A514-52-531Q (i5-10210U, 8 GB, 512 GB)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten)571495691
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten)512519741
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score290434383651
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score1598 (Quick benchmark; niet genoeg ruimte voor Full)2068996
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s195,02 (Quick benchmark; niet genoeg ruimte voor Full)252,88122,19
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12)361042025050

 

Conclusie
De Microsoft Surface Go 2 is een zeer draagbare combinatie van een Windows 10-tablet en -laptop met een behoorlijk goede autonomie en prestaties die voldoende zijn voor doorsnee computerwerk. De vele verkrijgbare opties, zoals een stylus, een Ethernet-adapter en een LTE-modem, zijn vermeldenswaard. Miniaturisatie heeft echter zijn prijs, reden waarom deze kleine Windows-computer verhoudingsgewijs duur is.

Foto van Microsoft

Categorieën: Producenten

Naar begin pagina.

[ad_2]

- Advertentie -