Apple verkoopt de meeste tablets

[ad_1]

Apple is de grootste tabletproducent van allemaal, zo blijkt uit cijfers van Strategy Analytics. De marktonderzoeker heeft de verkoopaantallen en het marktaandeel van de grootste tabletfabrikanten wereldwijd op een rijtje gezet. Daaruit blijkt tevens dat het niet al te best gaat met Samsung.

De tabellen zijn online gezet door Patently Apple.

- Advertentie -

Analisten zijn niet al te rooskleurig over de toekomst van de tabletmarkt. Volgens de laatste voorspellingen krimpt de markt de komende vijf jaar jaarlijks gemiddeld met 2 tot 3 procent. Dat betekent dat er komend jaar nog maar zo’n 120 miljoen tablets wereldwijd worden verkocht. Een schijntje als je dit aantal vergelijkt met het hoogtepunt, dat in 2012/2013 lag: toen gingen er ongeveer drie keer zoveel tablets over de toonbank.

Tabletmarkt in kaart

Maar dat is toekomstmuziek. Kijken we naar het hier en nu, dan zit Apple er warmpjes bij. De Amerikaanse tabletmaker verkoopt volgens de medewerkers van Strategy Analytics de meeste tablets van allemaal. Volgens het onderzoeksbureau verkocht Apple in het derde kwartaal 10,1 miljoen iPads. Een jaar eerder waren dat er naar schatting nog zo’n 9,7 miljoen tablets. Daarmee steeg het marktaandeel van Apple op de tabletmarkt van 24,4 procent naar 26,5 procent.

Afgelopen jaar besloot Apple om niet langer het aantal verkochte iPads bekend te maken. In plaats daarvan weten we alleen wat voor omzet Apple behaalde met haar tablets. Volgens de meest recente kwartaalcijfers was dat 4,66 miljard dollar.

Op de tweede plaats van grootste tabletproducenten vonden we jarenlang getrouw Samsung. Het Koreaanse bedrijf moet haar plaats nu afstaan aan Amazon. In een jaar tijd wist de Amerikaanse retailer haar marktaandeel meer dan te verdubbelen van 5,6 procent naar 13,9 procent. Afgelopen jaar verkocht Amazon nog 2,2 miljoen Fire-tablets, inmiddels zijn dat er 5,3 miljoen. Daarmee passeert ze Samsung, dat in de afgelopen drie maanden niet meer dan 5 miljoen Galaxy-tablets verkocht. Het marktaandeel van Samsung is nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar (13,2 procent), dat van Amazon groeide met maar liefst 141 procent naar  13,9 procent.

Huawei en Lenovo vormen de hekkensluiters met een aandeel van respectievelijk 8,1 procent en 6,6 procent. Gezamenlijk verkochten ze 5,6 miljoen tablets.

Tabletmarkt (Q3 2019)

[ad_2]

- Advertentie -