nu ook multiroom op niet-ondersteunde speakers

[ad_1]

Bose Soundlink Revolve-speaker

Voor het afspelen van muziek in meerdere kamers hoef je niet meer een officieel ondersteunde speaker met AirPlay 2 aan te schaffen. Ontwikkelaars hebben ontdekt hoe ze de beveiliging van AirPlay 2 kunnen omzeilen, zodat het ook op niet-ondersteunde speakers werkt.

Er werd al een tijdje gewacht op een hack om de beveiliging van AirPlay 2 te doorbreken. Dat is nu gelukt. De drie ontwikkelaars die het hebben ontdekt, hebben hun ervaringen op GitHub gedeeld. Daarbij wordt de audiostream probleemloos ontsleuteld en gedecodeerd. Apple gebruikt een eigen streaming-protocol met encryptie. Dit zorgt ervoor dat alleen speakerfabrikanten die een officiƫle licentie bij Apple hebben afgesloten het kunnen ondersteunen op hun speakers. De ontwikkelaars hebben met reverse engineering het protocol weten te ontcijferen, waardoor je het andere speakers werkend kunt krijgen. Je hebt vaak nog wel een hulpmiddel zoals een Raspberry Pi nodig om de stream te ontvangen en te decoderen. Er wordt nog gewerkt aan een gebruiksvriendleijker oplossing.

Het protocol van AirPlay 1 was overigens al eerder gekraakt, zodat je al langer je muziek kon streamen. Ook daarmee was al multiroom-afspelen mogelijk vanuit iTunes, maar om te streamen vanuit een iOS-apparaat heb je AirPlay 2 nodig. Mocht je het allemaal te riskant of te veel werk vinden, dan kun je natuurlijk ook gewoon een ondersteunde AirPlay 2 speaker kopen.

- Advertentie -

Meerdere AirPlay 2-speakers kiezen via Bedieningspaneel.

Er is een steeds groter aanbod van dergelijke speakers, onder andere van Sonos, Libratone en Bose, al gaat het vaak wel om de wat duurdere modellen vanwege de licentiekosten aan Apple. Verder heb je tegenwoordig ook televisies met AirPlay 2 van onder andere LG, Samsung en Sony.

[ad_2]

- Advertentie -