Sidecar in macOS Catalina en iPadOS: zo werkt het

[ad_1]

Sidecar is een handige nieuwe functie in macOS Catalina, waarmee je het scherm van je Mac kunt uitbreiden of spiegelen op een iPad, zodat je er bijvoorbeeld op kunt tekenen. Zo werkt het en dit kun je ermee.

Maak van je iPad een tweede scherm voor je Mac

Sidecar is een handige nieuwe functie in MacOS Catalina (10.15), de nieuwste versie van het besturingssysteem. Met Sidecar kun je een iPad gebruiken als tweede scherm voor je Mac. Zo heb je ineens een stuk meer schermruimte. Ook kun je het tweede scherm gebruiken als tekentablet. Sidecar zit standaard inbegrepen bij Catalina, maar werkt niet op alle Macs.

- Advertentie -

Sidecar werkt op deze Apple-apparaten

Dit heeft te maken met de specificaties. Sidecar werkt alleen op MacBooks die zijn uitgerust met een zogenoemde vlindermechanisme-toetsenbord. Dit betekent dat je op de volgende Apple-laptops aan de slag kunt met Sidecar:

wat is e-sim

Wil je Sidecar gebruiken op een Mac? Dan heeft de ondersteuning te maken met wat voor chipset er in je computer zit. De nieuwe functie heeft namelijk een Skylake-processor van Intel nodig, of een nieuwer model. In de praktijk komt het op de volgende Macs neer:

 • Mac mini 2018 en nieuwer
 • Alle iMac-modellen vanaf 2016, of de 27-inch iMac Retina 5K van eind 2015
 • Alle iMac Pro-modellen

Verder heb je een relatief recente iPad nodig om Sidecar te kunnen gebruiken. Wederom heeft dit te maken met de processor van je tablet. De volgende iPads kunnen overweg met Sidecar:

Sidecar op Mac en iPad

Verder is het belangrijk dat beide apparaten ingelogd zijn op hetzelfde iCloud-account. Voor draadloos gebruik moet de iPad binnen een straal van 10 meter van de Mac zijn. De functie is ook met draad te gebruiken door beide apparaten via een kabeltje te verbinden. Dit is handig bij een slechte draadloze verbinding. Bovendien wordt de iPad zo direct opgeladen.

Zo activeer je Sidecar

Er zijn drie manieren om Apple Sidecar te activeren.

 1. Via het AirPlay menu: klik op je Mac rechtsboven op het AirPlay-icoon, dat eruit ziet als een klein beeldscherm met een pijltje naar boven. Je iPad verschijnt in het uitklapmenu in de lijst met apparaten. Klik hierop en Sidecar wordt geactiveerd voor de iPad;
 2. Via het stoplichtmenu in je apps: je kunt de functie ook activeren via de groene-geel-rode knopjes die in elk app-venster staan. Klik op het groene knopje, houd ‘m ingedrukt en ga via systeemvoorkeuren naar Sidecar;
 3. Je kunt Sidecar ook via Spotlight opzoeken: druk op Cmd+spatie en typ in het zoekveld Sidecar in. Bij de beeldschermvoorkeuren kun je het vervolgens activeren.

Dit kun je met Sidecar

Als je Sidecar hebt geactiveerd, is je iPad een tweede scherm voor je Mac. Je kunt dus applicaties slepen van het scherm van je Mac naar je iPad en weer terug. Zo heb je extra schermruimte terwijl je jouw computer gebruikt.

Het is met Sidecar ook mogelijk om je beeld te spiegelen. Dan zie je op beide schermen hetzelfde. Dit kan vooral handig zijn als je bijvoorbeeld een presentatie wil geven op een groter scherm, maar voor de bediening gewoon de iPad gebruikt.

Sidebar en Touch Bar

Bij het gebruik van Sidecar voegt Apple een extra menubalk toe, met de toepasselijke naam Sidebar. Die menubalk geeft je toegang tot enkele specifieke functies tijdens het gebruik van een tweede scherm. Zo kun je het dock of het onscreen keyboard weergeven of verstoppen.

Voor sommige apps zijn er speciale snelkoppelingen beschikbaar in de Sidebar. Bij apps met ondersteuning voor de Touch Bar, verschijnt deze onderin het scherm van de iPad. Dit gebeurt ook als de Mac of MacBook zelf geen Touch Bar heeft.

Apps en accessoires

Heb je een iPad Pro met Apple Pencil, dan is die goed te gebruiken met Sidecar. Zeker omdat er een aantal apps zijn die extra functionaliteit bieden met Sidecar. Het gaat daarbij vooral om grafische apps, zoals Adobe Illustrator, CorelDRAW, Final Cut Pro en Sketch.

Designers kunnen dan profiteren van het gebruiksgemak van hun Apple Pencil in die apps, terwijl ze gebruikmaken van de grafische kracht van de Mac. Je hebt zo dus eigenlijk een ontzettend krachtige tekentablet tot je beschikking. Momenteel worden de volgende apps ondersteund door Sidecar:

 • Adobe Illustrator
 • Affinity Designer
 • Affinity Photo
 • Cinema 4D
 • CorelDRAW
 • DaVinci Resolve
 • Final Cut Pro
 • Maya
 • Motion
 • Painter
 • Principle
 • Sketch
 • Substance Designer
 • Substance Painter
 • ZBrush

Apps die werken met sidecar

Meer over macOS Catalina

Wil je alles uit de nieuwe software-update voor de Mac halen? Check dan bijvoorbeeld ons artikel over het synchroniseren van een iPhone via Finder. Ook nieuw is de Vind mijn-app, waarmee je gemakkelijk verloren apparaten kunt terugvinden.

Lees meer over macOS Catalina

[ad_2]

- Advertentie -