Kul of key: deze tech-trends in marketing zijn de investering waard

[ad_1]

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner presenteert ieder jaar de belangrijkste technologische trends voor het jaar daarop. De Gartner Hype Cycle brengt de status en levensvatbaarheid van elke bestaande trend in kaart en definieert de mate waarin deze daadwerkelijk bijdraagt aan de huidige en toekomstige business van bedrijven. De methodiek geldt als belangrijke bron van informatie voor ondernemers: is investeren in een bepaalde technologische ontwikkeling kul of key? 

Volgens Gartner staat binnen marketing in 2018 de klant meer dan ooit centraal. En die klant verwacht een interactieve en persoonlijke benadering via verschillende kanalen, met name op mobiele apparaten. Bovendien wordt inzicht in data en ROI’s steeds belangrijker voor bedrijven die voorop willen (blijven) lopen. 

- Advertentie -

De volgende zes tech-toepassingen dragen, mits uitgevoerd binnen de aangescherpte privacywetgeving,structureel bij aan deze doelen en zijn volgens Gartner de investering daarom zeker waard. 

1. Mobile marketing analytics
Mobiele apparaten zijn onmisbare tools om klanten te binden en het gebruik van die apparaten biedt een schat aan waardevolle data. Mobile marketing analytics zijn daarom cruciaal om de klant nog beter persoonlijk te kunnen bedienen. 

2.Multi Touch Attribution (MTA)
Multi Touch Attributie laat zien welke rol verschillende online marketingkanalen hebben gespeeld bij directe of indirecte conversie van bezoekers. Oftewel: waar heeft een klant allemaal op geklikt voordat hij uiteindelijk iets kocht of deed? MTA bestaat uit drie pijlers: doelgroep-identificatie, data-integratie en analytics. Door de MTA van de hele klantreis in kaart te brengen, kun je je marketingbudgetten veel efficiënter inzetten, op die plekken waar ze het meest opleveren. Houd bij deze tip de recent ingevoerde privacywetgeving wel goed in het achterhoofd.

3. Cross-device Identification (XDID)
XDID zijn de nieuwe cookies. Als bedrijf wil je mensen op alle kanalen en apparaten dezelfde merkbeleving laten ervaren: in marketing, in de media én als klant. Met Cross-device Identification gooi je alle data van de verschillende kanalen bij elkaar, waardoor je nog gerichter kunt adverteren, personaliseren en analyseren. Er zijn twee vormen van XDID: de een baseert zich op concrete data die verkregen wordt uit persoonlijke accounts met log-in, de ander op meer speculatieve data, waarmee je meer algemene klanttypes kunt definiëren. Ook hier is de nieuwe AVG-wetgeving van toepassing.

4. Predictive analytics
Met behulp van predictive analytics kun je onbekende variabelen en toekomstig gedrag van klanten beter voorspellen. Dat inzicht is essentieel voor het behoud van klanten, het vergroten van cross-selling en koopintentie en voor het beheren van marketingcampagnes over verschillende kanalen. Bovendien kun je met predictive analytics beter voorspellen hoe lang iemand klant blijft (de customer lifetime value).

5. Artificial Intelligence (AI)
Kunstmatige intelligentie speelt een hoofdrol bij het binden en boeien van klanten. De komende tien jaar zal AI waarschijnlijk een ware revolutie ontketenen binnen het bedrijfsleven, doordat AI real time persoonlijke interactie mogelijk maakt, alle kanalen tegelijk kan beheren en zelf content kan genereren. Denk bijvoorbeeld aan chatbots, gepersonaliseerde zoekmachines of fotoherkenning om een klant vergelijkbare producten te kunnen tonen. Kortom: de hoogste tijd om kunstmatige intelligentie te (gaan) omarmen: niet alleen binnen marketing, maar binnen de hele organisatie.

6. Customer Data Platforms (CDPs)
Customer data platforms verzamelen en bundelen gegevens uit meerdere bronnen in één profiel. Door slim gebruik van die informatie kun je mensen op al je kanalen dezelfde consistente, persoonlijke en relevante merkervaring laten beleven. Een dikke portemonnee is vaak niet nodig: de meeste marketingsystemen zijn al uitgerust met de technologie die nodig is om een CDP op te zetten. 

Bron: gartner.com, door: Ronne Theunis.

Bekijk de inspiratiebox van AFAS Software voor nog meer trends en ideeën op tech-gebied. AFAS Software. Inspireert beter ondernemen.

[ad_2]

- Advertentie -