Deze trends zullen in 2019 de wereld van technologie en media transformeren:

[ad_1]


Het eerste 5G-netwerk in België zal nog niet voor morgen zijn en ook een definitieve doorbraak van smart speakers hoeven we niet meteen in onze contreien te verwachten. Ons land hinkt daarin achterop want uit het jaarlijks rapport van Deloitte over welke trends in 2019 de wereld van Technologie, Media en Telecommunicatie zullen transformeren, worden onder andere de 5G-netwerken, 3D printing en smart speakers genoemd.


5G op grote schaal geïntroduceerd


Verwacht wordt dat 5G-netwerken overal in de wereld op grote schaal zullen worden uitgerold. Aan de ene kant garanderen zij gebruikers veel snellere verbindingen, aan de andere kant bieden zij telecombedrijven kansen op nieuwe inkomstenbronnen.

- Advertentie -


Deloitte voorziet dat dit jaar 25 wireless operators een 5G-service zullen lanceren, een cijfer dat wellicht zal verdubbelen tegen 2020


“Wireless operators hebben veel middelen geïnvesteerd in de ontwikkeling van 5G-netwerken,” zegt Vincent Fosty, Partner Telecommunicatie, Media & Entertainment bij Deloitte. “Momenteel zijn 72 operatoren dit aanbod aan het testen. Deloitte voorziet dat dit jaar 25 wireless operators een 5G-service zullen lanceren, een cijfer dat wellicht zal verdubbelen tegen 2020.” Ons land loopt achter, als je weet dat het eerste 5G-netwerk in België ten vroegste verwacht tegen 2020 wordt verwacht.


Deloitte voorspelt dat er dit jaar wereldwijd één miljoen 5G-handsets zullen worden verkocht, gevolgd door een exponentiële groei van 15 tot 20 miljoen stuks tegen 2020. Dat blijft marginaal vergeleken met met de meer dan 1 miljard smartphones die in 2019 over de toonbank zullen gaan.


Groei van 3D printing versnelt nogmaals


Ook 3D printing zal volgens het rapport stevig groeien in 2019. “De technologie heeft een level van maturiteit bereikt waarbij vele bedrijven 3D-printers intern willen gebruiken om beperkingen in hun toeleveringsketens te elimineren”, weet Fosty. De verkoop bij bedrijven die 3D-printers, materialen en services genereren voor grote bedrijven zal dit jaar hoger liggen dan 2,7 miljard dollar en de kaap van 3 miljard dollar halen in 2020, een groei van 12,5% per jaar.

Type caption (optional)


De lijst met mogelijke materialen die in 3D kunnen worden geprint, is in de voorbije vijf jaar meer dan verdubbeld. Samen met andere verbeteringen heeft dit geleid tot een herstel van het groeipotentieel van de sector.


Smart speaker als omzetmaker


De markt van smart speakers zal naar verwachting eveneens een expansie kennen, net als de bijhorende functionaliteiten. Deloitte verwacht dat apparaten zoals Google Home en Amazon Alexa wereldwijd 7 miljard dollar omzet zullen genereren in 2019, bijna het dubbel van de 4,3 miljard dollar in 2018.


In ons land is de verkoop van deze toestellen nog niet op gang gekomen: slechts 3% van de Belgen heeft toegang tot een smart speaker. Maar 26% maakt wel gebruik van spraakassistentie op hun smartphone, en één vierde van hen doet dat dagelijks.


AI: van het lab naar thuis


Voor de bedrijfswereld voorspelt Deloitte dat bedrijven in 2019 het gebruik van cloud-based artificial intelligence (AI) software en diensten verder zal toenemen. Onder de bedrijven die reeds gebruikmaken van AI, zal 70% AI-mogelijkheden verwerven via cloud-based enterprise software. 65% van de bedrijven zal AI-toepassingen creëren met behulp van op de cloud gebaseerde ontwikkelingsservices en tegen 2020 zal de implementatiegraad van enterprisesoftware met ingebouwde AI en op de cloud gebaseerde AI-ontwikkelingsservices een geschat percentage van respectievelijk in 87 en 83% halen.


Media om naar uit te kijken in 2019


Wat het medialandschap betreft, voorspelt het rapport van Deloitte volgende trends voor 2019: een sterke link tussen sportweddenschappen en live televisie kijken en een aanhoudend bereik en inkomsten voor radio.


Wat nieuw is, is hoe belangrijk het is voor mannen tussen 18 en 34 jaar naar sport te kijken op tv, hoe vaak sommigen van hen gokken en hoe nauw de relatie is tussen de gokfrequentie en het live kijken naar sport op tv. Dit kan de algemene kijkcijfers een boost geven bij jongere leeftijdscategorieën of de daling enigszins vertragen of zelfs doen stagneren.


Wat radio betreft, voorspelt Deloitte dat meer dan 85% van de volwassen populatie in de ontwikkelde wereld minstens wekelijks naar de radio zal luisteren (hetzelfde aandeel als in 2018). Wereldwijd zullen bijna 3 miljard mensen elke week naar de radio luisteren.


Andere opmerkelijke trends:


  • China’s connectiviteit roept nieuwe digitale businessmodellen in het leven. Deloitte voorspelt dat China in 2019 en wellicht op middellange termijn toonaangevende telecommunicatienetwerken zal hebben. Die communicatie-infrastructuur zal een voedingsbodem vormen voor minstens drie relevante nieuwe sectoren, waarvan elke sector jaarlijks vele tientallen miljarden dollars aan omzet kan genereren tegen 2023.

  • De stroom van eSports houdt aan. De Noord-Amerikaanse markt voor e-sports zal een expansie kennen van 35%, aangevuurd door reclame, uitzendlicenties en franchiseverkopen. Noord-Amerikaanse franchisecompetities voor e-sports zullen een expansie kennen in specifieke steden in navolging van het professionele sportmodel.

  • Evaluatie van quantum computing. Quantum computing zal zich in het komende decennium profileren als één van de grootste nieuwe technologische inkomstenbronnen, maar het is weinig waarschijnlijk dat klassieke computers erdoor zullen worden vervangen. De toekomstige markt voor quantum computing zal naar verwachting vergelijkbaar zijn met de markt van de supercomputers – ongeveer 50 miljard dollar per jaar tegen de jaren 2030.

  • China breidt technologische kwaliteiten uit – De inkomsten van in China gefabriceerde semiconductors zullen met 25% groeien tot 120 miljard dollar, wat China bekrachtigt in zijn positie als wereldwijd toonaangevende speler inzake productie en AI-ontwikkeling. China zal ook een telecommunicatie-infrastructuur van wereldklasse hebben in 2019, met uitgebreide mogelijkheden voor ondernemerscapaciteiten en interpersoonlijke communicatie.[ad_2]

- Advertentie -