deze 11 trends verwachten we voor Apple-gebruikers

[ad_1]

Je hebt onderstaande afbeelding ongetwijfeld zien langskomen op sociale media: Apple heeft vlakbij het beursterrein van CES 2019 een groot billboard laten plaatsen, waarin nog eens wordt benadrukt hoe belangrijk Apple respect voor privacy vindt. Wat kunnen we tijdens het evenement verwachten? Dit zijn de onderwerpen waar je als Apple-gebruiker mee te maken krijgt.

Dit jaar zullen naar verwachting 180.000 mensen de beurshallen doorkruisen, op zoek naar trends voor het komende jaar. Niet alle producten die er te zien zijn, zullen daadwerkelijk op de markt komen en niet alles zal even veel impact hebben. Maar het laat wel goed zien waar het naartoe gaat.

#1 Apparatuur voor 5G
2019 is het jaar waarin 5G echt van de grond moet komen. De eerste fabrikanten gaan toestellen op de markt brengen en makers van mobiele chips zoals Qualcomm hebben hun producten klaar. Ook zullen fabrikanten van netwerkapparatuur hun innovaties laten zien, bijvoorbeeld voor 5G in de auto, zodat voertuigen realtime met elkaar kunnen communiceren. Apple zit daar waarschijnlijk nog niet bij, al zullen de 2019 iPhones mogelijk al wel wat voorbereidingen voor 5G bevatten.

- Advertentie -

#2 Oprolbare schermen
Apple zou volgens geruchten bezig zijn met het onderzoeken van oprolbare schermen, maar andere fabrikanten durven nu al wat te laten zien. Mogelijk krijgen we Samsung’s concept van een oprolbare Galaxy-smartphone weer te zien, dat in november voor het eerst opdook. Ook is het Chinese bedrijf Royole bezig met een oprolbare telefoon. LG heeft grootsere plannen: zij hebben een opvouwbaar tv-scherm in ontwikkeling, al is het de vraag of we die te zien krijgen. Een nog grotere vraag is of ze dit jaar al op de markt komen.

#3 Draadloos opladen en AirPower-alternatieven
Afgelopen augustus zagen we het al tijdens de IFA in Berlijn: er zijn heel wat accessoirefabrikanten bezig gegaan met draadloze opladers in allerlei vormen en maten. Van powerbanks waar je je iPhone bovenop kan leggen, tot alles-in-een houders voor op je nachtkastje. Echte innovatie zal er niet te zien zijn, maar we verwachten wel heel wat alternatieven voor Apple’s geplaagde AirPower. Naast de Aziatische namaak verwachten we van de bekende merken ook wel wat stijlvollere alternatieven.

Kohler toilet

#4 Slimme technologie
Een paar jaar geleden werd alles dat op afstand met een iPhone te bedienen was (stekkers, thermostaten) al snel ‘slim’ genoemd. In 2019 ligt de lat wel iets hoger. Om slim te zijn moet een apparaat wel beschikken over een spraakassistent die kan inspelen op wat je zegt, voorspellende functies of algoritmen die taken van je overnemen. De invloed van kunstmatige intelligentie en machine learning is overal te merken en niet alleen Apple is daarmee bezig. Je vindt het ook steeds vaker in gewone apparaten zoals wasmachines en koelkasten. Zelfs de badkamer moet eraan geloven. Bovenstaand toilet is te bedienen met een spraakassistent en heeft ook een voetenwarmer en allerlei andere kekke functies.

#5 USB-C-accessoires
Heb je een recente MacBook, dan heb je USB-C-accessoires nodig. De afgelopen jaren zijn er al heel wat accessoires aangekondigd die van nut kunnen zijn zoals hubs, powerbanks, toetsenborden en beeldschermen met USB-C-aansluiting. Op de CES 2019 zullen we ook een hoop van deze accessoires gaan zien. Dit jaar komt er nog iets extra’s bij: omdat de iPad Pro ook een USB-C-poort heeft gekregen (in plaats van Lighting) zullen we meer accessoires zien die speciaal voor de iPad zijn gemaakt.

CES 2019 slimme badkamer

#6 Smart home en HomeKit
Er zullen op CES 2019 ongetwijfeld wat nieuwe HomeKit-producten te zien zijn, maar omdat het een Amerikaanse beurs is ligt de nadruk toch vooral op twee andere oplossingen: Amazon Alexa en Google Assistent. Dat zijn momenteel de twee meestgebruikte platformen voor smart home en omdat ze minder strenge eisen stellen dan Apple is het voor accessoiremakers makkelijker om erop in te spelen met ondersteuning van functies. Let ook op speakers die met AirPlay 2 werken en voorzien zijn van slimme functies. Ondersteuning voor Siri zou daarbij mooi zijn, maar dat blijft momenteel nog steken op enkele honderden producten. Voor Alexa zijn er al 20.000 slimme producten en voor Google Assistent 10.000.

Sygic GPS CarPlay update

#7 Auto’s en CarPlay
CES draait niet alleen om computers en mobiele apparaten. Er is altijd een aparte beurshal voor autofabrikanten. Dit jaar zullen meer dan 10 grote autofabrikanten aanwezig zijn in Las Vegas. Je kunt bijvoorbeeld een paar nieuwe concept cars bekijken en technologie voor zelfrijdende auto’s ontdekken. Voor Apple-gebruikers is zijn de ontwikkelingen op het gebied van CarPlay interessant, al verwachten we op dat punt geen grote vernieuwingen. Wel zal er veel vernieuwing te zien zijn bij andere vormen van transport, zoals elektrische steps en andere kleine vervoermiddelen waarmee je snel van A naar B komt in de stad.

#8 8K televisies
Tijdens CES 2019 zullen heel wat fabrikanten (LG, Sony, Toshiba, Sharp, Samsung, Lenovo, TCL), hun nieuwste 8K-televisies laten zien. Ook al is er nog vrij weinig content voor verkrijgbaar, de fabrikanten willen er alvast klaar voor zijn. Dat betekent ook dat ze ondersteuning voor HDMI 2.1 moeten bieden. Het zal op de beursvloer vooral gaan om producten om je nu al aan te vergapen. LG is volgens geruchten van plan om een oprolbare tv aan te kondigen. Voor consumenten die nu al op zoek willen naar een nieuwe tv zal de nadruk vooral liggen op grotere formaten. Samsung kiest daarbij voor QLED, LG voor OLED.

#9 AirPods-alternatieven
Er zijn al een paar jaar draadloze oordopjes die via Bluetooth werken. Meestal zijn het zwarte knopjes die je in je oor steekt, of neppers die op de AirPods lijken. In 2019 verwachten we meer premium draadloze oordopjes die echt met de AirPods kunnen concurreren. Een voorbeeld liet Bang & Olufsen voorafgaand aan de CES al zien met de tweede generatie Beoplay E8. Die worden geleverd in een doosje dat je draadloos kunt opladen. Deze heeft ten opzichte van zijn voorgangers een grotere batterij en een USB-C-aansluiting. De Beoplay E8 gaan ruim 300 euro kosten en dat is heb dubbele van wat je voor de AirPods betaalt. Verkrijgbaar vanaf februari 2019.

Bang & Olufsen BeoPlay E8

#10 Digitale gezondheid
Schermtijd is het afgelopen jaar een belangrijk aandachtspunt geweest voor de grote techbedrijven. Maar er valt onder het kopje ‘gezondheid’ nog veel meer te vinden op de CES. Er zijn ruim 100 fabrikanten aanwezig die zich richten op technologie rondom gezondheid. Van gehoorapparaten, kleding, slaapgadgets en föhns met ingebouwde sensoren: allerlei accessoires die je dicht op je lichaam draagt of gebruikt worden slim. Voor een betere jij.

#11 Alle ogen op XR
Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) zijn zó 2018. In 2019 draait het om XR, Extended Reality. Deze term combineert allerlei mens-machine-interacties in een omgeving die zowel echt als virtueel kan zijn. De mate waarin dat gebeurt verschilt van eenvoudige sensoren die aanvullend zijn op je werkelijke beleving, tot omgevingen waarin je de realiteit even helemaal kunt vergeten.[ad_2]

- Advertentie -