#1 Hoe meer schermen, hoe meer weerstand

[ad_1]

Vooral de jongere generaties lijken hierin voorop te lopen. Meer dan de helft van de Millennials (22-36 jaar) besteedt minder tijd aan Facebook dan voorheen. 79% van de 37-56-jarigen is wel eens bewust offline met zijn of haar smartphone (Ruigrok Netpanel, WHO 2018).

Succesvolle voorbeelden
Maar hoe val je dan nog op als merk wanneer iedereen steeds bewuster omgaat met hun mediagebruik? Enkele merken zijn hier al goed mee bezig…

- Advertentie -

Uitgerekend een telefoonprovider – BEN – laat in een reeks van reclames zien dat echt contact er toe doet, bijvoorbeeld met de introductie van het telefooncondoom om de aandacht voor elkaar in bed te bevorderen.

Ook Anderzorg wil telefoongebruikers meer inzicht geven in hoe verslavend social media kan zijn door met de campagne Digidope op informerende wijze te laten zien wat likes, hartjes en volgers met ons doen op neurologisch gebied. Ook lanceren ze podcasts waarin millennials geïnformeerd worden over fitobsessies, digitale verslaving en burn-outs. Daarmee spelen ze ook in op de groeiende populariteit van de podcast onder de jongere doelgroep.

De mindfulness app die VGZ vorig jaar lanceerde blijkt een succes te zijn: de app heeft ruim 40.000 actieve gebruikers per maand en uit onderzoek blijkt dat mensen minder last hebben van psychologische en sociale factoren en minder mentale klachten. Andere zorgverzekeraars als Interpolis en Zorg en Zekerheid besteden ook aandacht aan burn-outs en anti-stress in hun campagnes.

Geen ‘wat zou jij doen met je miljoen’-reclame voor de Staatsloterij, maar een campagne die zich richt op het samenzijn met dierbaren. De hoofdrol in de nieuwe reclame is weggelegd voor het hondje Frekkel, die bang is alleen achter gelaten te worden door zijn baasjes als zij eventueel de jackpot zouden winnen. Natuurlijk komt het goed en is Frekkel belangrijker dan 30 miljoen. Staatsloterij wil hiermee inspelen op het saamhorigheidsgevoel tijdens de feestdagen en sympathie opwekken.

Samsung lanceerde een satirische video over onze smartphoneverslaving waar echte crisissen, zoals opgesloten zitten in de sauna of zonder water en het vliegtuig missen voor je eigen huwelijk, moeten aangeven dat het vergeten van een oplader geen ‘echte crisis’ is.

Zowel Sprite als Bacardi i.s.m. Xite willen door middel van het delen van verhalen van jongeren andere jongeren inspireren om hun dromen, passies en ambities na te jagen. Sprite doet dat door in te spelen op de keuzestress van jongeren door verhalen van twintigers te delen waarin ze vertellen hoe ze omgaan met alle keuzes die ze voorgeschoteld krijgen. De boodschap die ze willen uitdragen: de beste keuzes worden gemaakt als je niet te veel piekert over wat anderen van je vinden. Bacardi en Xite moedigen jongeren aan hun verhaal te delen via de hashtag #sharewhatmovesyou, via Facebook of Instagram.

Ook Fatboy – van de zitzakken – richt zicht op millennials en wil hen inspireren om social media op een andere manier te gaan gebruiken. Met de campagne #GetFat wil Fatboy quality time en chillen in een hoger vaandel plaatsen en daarmee aangeven dat je best trots mag zijn om het even rustiger aan te doen. Via de hashtag worden jongeren aangemoedigd hun ultieme relaxmomenten te delen.

Merken weten wat ze dus te doen staat in 2019: authenticiteit en echtheid gebruiken in je campagnes om aan te sluiten bij wat er speelt in de maatschappij. Geen perfecte beelden meer, maar echte, authentieke beelden met echte mensen. Merken die zich richten op de jongere doelgroep kiezen vaker voor een online only strategie, maar is dat wel slim aangezien steeds meer mensen – met name millennials – voor een digital detox kiezen? De inzet van offline media is dan niet eens zo’n slecht idee meer…

ZIGT Mediabureau – Marnienke van der Maal & Merel Tukker



[ad_2]

- Advertentie -