Review: LG 49SM8200PLA (SM8200-serie) lcd led tv

[ad_1]

LG biedt met zijn Nanocell lcd-tv’s een hele reeks modellen die samen een ruime middenklasse uitmaken. De SM8200 is het laagste model dat nog tot deze reeks behoort. Blijft de kwaliteit ook hier nog voldoende en wat geef je op?

LG 49SM8200PLA – specificaties

  • Wat: Ultra HD 4K LCD-tv, edge led met local dimming (6×1)
  • Schermformaat: 49 inch (123 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (v2.0, ARC, ALLM), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 2x antenne, Bluetooth, AirPlay 2
  • Extra’s: HDR10, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 4.5, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, single CI+-slot
  • Afmetingen: 1.096 x 710 x 263 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 15,5 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 89 / 0,5 watt (Energielabel A)
  • Adviesprijs: 799 euro

Een compleet overzicht van alle LCD-modellen die LG in 2019 op de markt bracht, vind je in de 2019 LG tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

- Advertentie -

LG 49SM8200PLA – Design

Slank profiel, eenvoudige maar mooie afwerking, de SM8200-serie heeft de looks die je verwacht van een moderne televisie. De achterzijde heeft een geborsteld metalen afwerking.

De 49SM8200PLA staat op een mooie, sikkelvormige voet die in de nek ruimte laat om de kabels onder een afdekplaat weg te leiden. De constructie mocht iets steviger, het scherm beweegt duidelijk als je het aanraakt.

LG 49SM8200PLA – Aansluitingen

Deze televisie is uitgerust met vier HDMI 2.0 aansluitingen met ARC en ALLM. Alhoewel LG wel ondersteuning voor 2K HFR claimt is die beperkt tot 60fps, en dat rekenen we strikt genomen niet als HFR.

Twee HDMI-aansluitingen en een van de twee USB-aansluitingen staan de zijkant, alle andere aansluitingen staan achteraan en wijzen naar de wand. Dat kan lastig zijn als je een vlakke wandmontage wenst.

WiSA (Wireless Speaker and Audio), een feature die LG dit jaar introduceerde, ontbreekt. Ook een hoofdtelefooningang zal je vruchteloos zoeken. Je kunt wel gebruik maken van een Bluetooth hoofdtelefoon. Airplay2 is een welkome toevoeging voor Apple gebruikers.

LG 49SM8200PLA – Gebruiksgemak en smart tv

Net zoals alle LG smart tv’s is de 49SM8200PLA uitgerust met WebOS 4.5. Alle mogelijkheden van dit smart tv systeem lees je in ons WebOS achtergrondartikel. Voor slimme spraakondersteuning kan je rekenen op de Google Assistant, al blijft het nog steeds wachten op de volledige Nederlandse ondersteuning voor ThinQ AI. De SM8200-serie beschikt over een volledige set tuners, weliswaar geen dual tuners. Je kunt opnemen naar USB harde schijf.

Met de Magic Remote wijs je naar het scherm en bestuur je met kleine bewegingen de cursor die op het scherm verschijnt. Het is een handige manier om de tv te bedienen al vergt het misschien even tijd om er aan te wennen. De remote heeft echter ook een volledig complement toetsen zodat je hem, als je dat wenst, ook op de klassieke manier kunt gebruiken. De belangrijkste wijziging ten opzichte van vorig jaar, zijn de drie toetsen onderaan. De eerste is een shortcut voor Rakuten TV (al zegt het opschrift ‘Movies’), en de twee andere toetsen zijn voor ‘play’ en ‘pauze’.

De remote kan nu ook geconfigureerd worden om andere aangesloten apparaten mee te gebruiken. Om dit in te stellen ga ja naar het ‘Thuisdashboard’ en klik je op ‘Instellingen, Apparaataansluiting’. Of alternatief, via het algemene menu, ‘Verbinding, Apparaataansluiting’. De meest functies bereik je via de ‘more actions’ toets, te herkennen aan de drie puntjes, hij staat rechts onderaan het numeriek blok.

LG 49SM8200PLA – Beeldverwerking

De SM8200-serie maakt, in tegenstelling tot alle hogere modellen van LG, geen gebruik van de tweede generatie Alpha7 processor.  Dat betekent dat features zoals AI Picture en AI Brigthness niet beschikbaar zijn. Toch zijn de algemene prestaties voor beeldverwerking nog steeds prima. Deinterlacing is uitstekend, en de televisie herkent snel en betrouwbaar verschillende video- en filmframerates, zodat je zelden moiré of gekartelde randen ziet. De ruisonderdrukking is minder gesofisticeerd dan op de Alpha processoren, maar levert nog steeds goede resultaten voor willekeurige  ruis. Compressieruis (blokvorming) werkt hij echter minder goed weg. Laat beide instellingen op ‘laag’, zo werk je de meeste ruis weg zonder het beeld overmatig zacht te maken. De ‘Soepele gradaties’ instelling is beschikbaar om kleurbanden en contouring tegen te gaan. Zachte fouten werkt de LG zo gemakkelijk weg, maar meer uitgesproken banding problemen blijven zichtbaar. Omdat het beeld een over het algemeen vrij zachte indruk maakt is dat zelden een probleem.

Aangezien deze 49SM8200PLA een 50Hz-paneel gebruikt lever je aanzienlijk in op vlak van bewegingsscherpte. In snel bewegende beelden verdwijnt flink wat detail, en je ziet vaak een lichte dubbele rand rond bewegende voorwerpen. Houd TruMotion zeker in de ‘helder’ stand. Wil je ook pan-beelden vloeiender maken, kies dan voor ‘Vloeiend’ al moet je er dan wel wat beeldartefacten bijnemen als de actie nogal complex is.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

AlgemeenGeavanceerde bedieningBeeld Opties
Beeldmodus: Bioscoop
Instelling beeldverhouding: Origineel / Scannen: Aan
Energiebesparing: Uit
Achtergrondverlichting: 100
Helderheid: 50
Contrast: 80
Scherpte: 10
Kleur: 50
Tint: 0
Dynamisch Contrast: Uit/laag
Dynamische tonemapping: Uit/Aan
Superresolutie: Laag
Kleurbereik: Auto
Gamma: 2.2 / BT.1886
Witbalans: Warm2
Ruisonderdrukking: Laag
MPEG ruisonderdrukking: Laag
Soepele Gradatie: Laag
Zwartniveau: Automatisch
Echte Bioscoop: Aan
Motion Eye Care: Uit
LED lokaal dimmen: Gemiddeld
TruMotion: Helder

LG 49SM8200PLA – Beeldkwaliteit

LG gebruikt in zijn lcd-modellen IPS-panelen. Die leveren een goede kijkhoek, maar een matig eigen contrast van ongeveer 900:1. Om de prestaties wat te verbeteren is de edge led-achtergrondverlichting onderverdeeld in zes kolommen die individueel kunnen gedimd worden. Daarmee stijgt het contrast in sommige testen tot 2.000:1. Het beperkt aantal segmenten en het feit dat het over volledige kolommen gaat beperkt LG natuurlijk om sterk gebruik te maken van de dimming.  Wie de ‘LED lokaal dimmen’ instelling in de hoogste stand zet, merkt dat onmiddellijk.

In donkere scénes zie je dan gemakkelijk de kolommen oplichten en ondertitels hebben een zichtbare impact op het beeld. Hou deze instelling daarom op de stand gemiddeld, die biedt de beste contrastverbetering met de minste impact op het beeld. Wil je contrast nog een tikje verbeteren, activeer dan ‘Dynamisch Contrast’, maar blijf de laagste instelling. Hogere standen verbergen te veel zwartdetail. De uniformiteit van het scherm is prima.

In de Bioscoop beeldmodus zien we een degelijk gekalibreerd beeld. De grijsschaal is overwegend neutraal, met een zeer lichte neiging naar blauw in de donkere delen en een hint van geel in de heldere delen. De kleurweergave is over het algemeen excellent.  Het scherm toont prima zwartdetail, en je kunt kiezen om de gamma-instelling op BT.1886 te zetten voor iets donkerder, intenser beeld, tenminste als je kijkt bij verduistering. In de typische kijkomstandigheden van de woonkamer is dat niet vereist.

De LG presteert best bij heldere beelden, waar hij een relatief zacht maar erg aangenaam beeld creëert.

HDR

Nog een van de features die je achterlaat bij je keuze voor de SM8200-serie is Dolby Vision. De LG SM8200 ondersteunt enkel HDR10 en HLG. Dat is jammer want net op deze middenklassers is de meerwaarde van HDR10+ en Dolby Vision hoog. De dynamische tonemapping die de tv zelf uitvoert is wel nog beschikbaar.

Het IPS-scherm levert een degelijke piekluminantie van ongeveer 530 nits op een 10% venster en 336 nits op een volledig wit scherm. Dat is nog voldoende om de impact van HDR duidelijk te zien. Het kleurbereik van de Nanocell technologie is goed: 86% DCI-P3 en 63% Rec.2020, perfect in lijn met andere lcd-tv’s. Het relatief zwakke contrast weegt in HDR wel iets duidelijker op de resultaten als je donkere beelden met zeer heldere accenten hebt. Dan zie je de achtergrondverlichting iets duidelijker aan het werk.

Met de ‘Dynamische Tonemapping’ instelling probeert LG het effect van HDR10+ te imiteren. De resultaten kunnen variëren. In sommige overwegend donkere beelden werden de lichtaccenten helderder wat een meer punchy beeld creëert. In overwegend heldere beelden wordt het beeld vaak iets donkerder, maar komen de lichtaccenten en witnuances beter tot hun recht. Je ruilt in dat geval wat helderheid voor meer zichtbare nuance. Tenzij je werkelijk meer helderheid prefereert, raden we aan om Dynamische Tonemapping geactiveerd te laten.

De kalibratie van de 49SM8200PLA is goed, met vrij zuivere kleurweergave. De helderheidscurve toont wel dat lage en middentinten veel te helder getoond worden. Gezien de ideale kijkomstandigheden voor dit toestel toch wat omgevingslicht veronderstelt tillen we daar niet al te zwaar aan.

Gaming, reflecties en kijkhoek

De kijkhoek van het IPS-scherm in de 49SM8200PLA is prima. Het beeld verliest verder contrast, maar shift vrij weinig in kleur. Omdat de gammacurve goed bewaard blijft heb je ook vanuit een ruime hoek nog goed beeld. De LG weert reflecties goed, maar aandacht voor de juiste verlichting blijft vereist. In de bioscoop-mode meten we een lag van 98,2 ms, zoals bij alle fabrikanten is dit vrij hoog. In de game-mode zakt de lag naar 13,3 ms, een uitstekend resultaat. De SM8200 ondersteunt ALLM (Auto Low Latency Mode) maar geen VRR (Variabel Refresh Rate).

LG 49SM8200PLA – Geluidskwaliteit

Dolby Atmos ondersteuning ontbreekt op de SM8200-serie modellen (vervangen door DTS Virtual:X), maar gezien de beperkte audioprestaties is dat geen groot verlies. Deze middenklasser komt aan de start met een 20W 2.0 oplossing. Die levert goed geluid voor doorsnee tv kijken, maar laat snel zijn beperkingen horen als je wat stevigere soundtracks of agressievere muziekgenres speelt. Dat is geen verrassing in deze categorie.

LG 49SM8200PLA – Conclusie

Ook de 49SM8200PLS (SM8200-serie) maakt gebruik van LG’s beproefde formule: een IPS-paneel, gecombineerd met relatief beperkte local dimming. Het resultaat is een duidelijke verbetering van contrast, maar stoot net als in hogere modellen op beperkingen als je donkere beelden combineert met heldere accenten. Toch blijft het storende effect vrij goed onder controle, mits de juiste instellingen. Dat je aan de onderzijde van het Nanocell lcd-tv segment iets moet opgeven is duidelijk: het toestel heeft geen Dolby Vision noch HDR10+, terwijl het daar wel veel voordeel uit zou halen. De klankprestaties zijn niet slecht, maar komen niet boven matig, en er is geen ondersteuning voor Dolby Atmos. Ook HDMI 2.1 aansluitingen ontbreken, de tv ondersteunt naast ARC enkel ALLM. Het 50 Hz-paneel geeft noodgedwongen ook detail prijs in snel bewegende beelden.

Met dat in het achterhoofd mikt deze LG 49SM8200PLA duidelijk op een doorsnee gezinssituatie. Je kijkt gevarieerde content, meestal bij wat omgevingslicht. In die context zijn de resultaten dan weer goed. De LG heeft een mooie kleurweergave, voldoende zwartdetail, prima beeldverwerking en hij kan nog knappe HDR-beelden tonen. Voor gamers is de korte input-lag een troef. En met WebOS 4.5 haal je een modern en aangenaam smart tv-systeem in huis. De prijs lijkt correct, zeker als je weet dat je het toestel vaak al flink goedkoper kunt vinden dan de officiële prijs.

Minpunten

  • Zichtbare segmentgrenzen van de achtergrondverlichting
  • Geen Dolby Vision of HDR10+
  • ThinQ AI nog niet helemaal bruikbaar in Nederlands
  • Beperkte bewegingsscherpte

Pluspunten

  • Kleurweergave
  • Goede kijkhoek
  • Prima beeldverwerking
  • Goede HDR weergave

Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Eric Beeckmansproduct

Bekijk

Bekijk

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl

Bekijk

Bekijk

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl

Bekijk

Bekijk

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl

[ad_2]

- Advertentie -