Vraag naar woonvormen voor ouderen groeit sterkst in Nederland

[ad_1]

De vraag naar specifieke woonvormen voor ouderen zal in Nederland naar verwachting sterker groeien dan in andere EU-landen. Nederlandse ouderen tonen relatief vaak interesse in een aangepaste woonvorm en zijn bereid daarvoor – en in staat – te betalen, dat stelt ING Economisch Bureau in een vandaag verschenen rapport.

Door de vergrijzing stijgt het aandeel van ouderen in de totale consumptie in de EU. Tot 2050 zal het aantal 75-plussers volgens demografische prognoses verdubbelen, meldt het ING-rapport. Voor het rapport is een enquête afgenomen in elf grotere EU-landen.

Nederland kent een bovengemiddelde groei van het aantal 75-plussers. Daarbij is het inkomen en vermogen van Nederlandse ouderen hoog ten opzichte van senioren in andere grotere EU-landen, aldus het rapport. Wat betreft de financiële positie van ouderen scoort Nederland het best van de elf onderzochte landen door de relatief goede pensioenvoorzieningen en een hoog eigenwoningbezit.

- Advertentie -

Potentieel sterke vraag
De combinatie van de relatief snellere stijging van het aantal ouderen in Nederland en hogere inkomen en vermogen van Nederlandse ouderen, leidt tot een potentieel sterke vraaggroei naar (thuis)zorg en huisvesting voor de 75-plussers, aldus de ING-economen.

Ze verwachten dat in Nederland de vraag naar thuiszorg en naar woonvormen voor ouderen tot 2030 potentieel met respectievelijk 5% en 7% toeneemt. Bij die percentages is uitgegaan van een aanhoudende economische groei en het groeiende aantal ouderen. De uitkomsten zijn hoger dan de totale potentiële groei van 3,5% en 5,5% voor de elf onderzochte EU-landen samen, meldt ING Economisch Bureau.

Grote interesse voor woonvormen op maat
Nederlandse ouderen wonen vergeleken met senioren in andere EU-landen vaker in woonzorgcomplexen en andere woonvormen voor deze doelgroep. Volgens ING Economisch Bureau zijn specifieke woonvoorzieningen voor ouderen breed geaccepteerd – mede door de voorheen collectieve bekostiging van verzorgingshuizen.

Het Economische Bureau vermoedt dat door die brede acceptatie de oudere Nederlanders ook relatief veel belangstelling hebben in woonvormen op maat. Ook bestaat er een grotere bereidheid daar extra geld voor uit te trekken.

Daar staat tegenover dat Nederlandse ouderen minder vaak bereid zijn om extra ondersteuning aan huis in te kopen dan elders in Europa. ING Economisch Bureau ziet een verklaring hiervoor in het Nederlandse systeem dat een relatief groot deel van de kosten voor thuiszorg en huishoudelijke hulp vergoedt, waarvan veel gebruik wordt gemaakt.

[ad_2]

- Advertentie -