Verandering van onze woonstijl en positie televisie

[ad_1]

Geschreven door Redactie.


  Sony brengt in een fotoserie de evolutie van onze woonkamer in beeld en de vernaderde positie van de televisie daarin . Er is een groot verschil tussen de opvallende kleurenclashes uit de jaren ’60 en de strakke interieurs met slanke tv’s van vandaag. Goed opgemerkt is dat er door de verstedelijking meer vraag naar kleinere ruimtes is gekomen die multifunctioneel worden gebruikt. Maar ondanks dat wij kleiner gaan wonen is het beeldformaat van tv’s juist toegenomen.

- Advertentie -


De fotoserie laat zien hoeveel huiskamers er in de afgelopen zes decennia zijn veranderd. Van de oogverblindende kleuren van de swingende jaren zestig tot de laatste trends met koperen lampen en coole grijze wanden.(Iets waar lang niet iedereen zo veel van houdt als ons vaak wordt wijsgemaakt maar dat is een ander verhaal).Sony start het onderzoek ter gelegenheid van de introductie van de grootformaat Sony XG95 TV. Het is duidelijk dat we in kleinere woonkamers wonen maar onze tv’s wel steeds groter worden. In die vaak multifunctionele woonkamer wordt gegeten maar zoekt men ook naar ontspanning. Het Sony-onderzoek naar de geschiedenis van het gemiddelde beeld van de woonkamer van de meeste Nederlanders gedurende een bepaalde tijdsperiode laat zien hoe de tv daar een steeds belangrijkere en dominantere plaats in kreeg.


Er is momenteel wel sprake van een veranderend kijkgedrag . Sommige jongeren kijken bijvoorbeeld totaal geen tv meer maar zijn vooral bezig met hun computer en mobiel. (Vermoedelijk heeft dat ook te maken met een soort vermoeidheid omdat hun ouders altijd tv kijken en er op de moderne social media ook volop te zien is. Maar tv kijken blijft nog steeds in veel woonkamers een favoriete bezigheid). Over die onmiskenbaar duidelijke aanwezigheid van de tv in verschillende aparte periodes in de gemiddelde woonkamer gaat de Sony-fotoserie..


1960

Dit decennium was een tijd van experimenten in heel Europa – zelfs in de woonkamer. Meer is meer als het ging om de felheid en hoeveelheid van kleuren. De kleurenpaletten waren geïnspireerd door de natuur; groen, bloemmotieven en goud werden op alles geplakt – van banken tot muren. Deze woonkamer laat dan zien hoe de ongewone combinatie van paars, rood en oranje bij elkaar werd gebracht.
1970

Vanaf de jaren 1970 zag men veel stoelen en sofa’s in een combinatie van stijlen en kleuren. Ook nieuwe materialen voor meubels, zoals glas, aluminium en kunststof. Sinaasappel, avocado en citroengeel waren populaire kleuren. Televisies en hi-fi systemen werden iconische design-meesterwerken om te pronken. Meubilair werd vervangen door modulaire opbergsystemen die bestonden uit planken, ruimte voor tv, kasten en ook pull-down cocktailbars.

1980

Tegen de jaren 80 waren zware houten meubelen gestoffeerd met pastelkleurige bekleding een trend, evenals bloemenpatronen. In dit decennium werden televisies belangrijker vanwege de opkomst van VHS en gameconsole. Bankstellen werden groter evenals kasten om alle nieuwe media in op te bergen.
1990

Na de hausse van de jaren tachtig stonden de jaren negentig in het teken van minimalisme. Op de foto, een kamer gevuld met typisch witte en beige meubels. Het ontwerp van de woonkamer werd schoner en minder druk dan in het vorige decennium. In sommige Europese landen was een opblaasbaar en neon gekleurd meubilair populair. Maar over het algemeen was wit of beige echter trendy. Ook klimoppatronen op de muur en zijden bloemen.
2000

Kasten met effen kleuren werden in dit decennium een beetje standaard. Er ontstond meer vraag naar betaalbare eenvoudig samen te stellen meubels. Tijdens de overgang naar de jaren 2000 begon het minimalisme geleidelijk te vervallen. Wanden met bloemen- en designerprints werden weer populair. Televisies waren niet langer grote dozen maar platte schermen om een thuisbioscoop te creëren in combinatie met luidsprekersystemen.
2020
Qua inrichting is ‘thuis voelen’ een echte behoefte. Mensenzoek naar sfeer. Soms met verschillende trends naast elkaar. Metaal en koper worden afgewisseld met neutrale grijze kleurenpaletten. Bijvoorbeeld bij de koperen afwerking van de salontafel en metalen rand van de Sony XG95 Tv. Velvet is terug en verschillende tinten blauw evenals groen en lichtroze

[ad_2]

- Advertentie -