[PREMIUM] Zo kun je van je verborgen tuin een groene parel maken

[ad_1]

EDE Ede telt honderden ‘verborgen tuinen’, soms op grote hoogte en onzichtbaar vanaf de straat. Kale balkons zijn omgetoverd tot hippe tuinen. Maar hoe werkt dat nou precies, zo’n balkontuin? En wat zijn de trends?

- Advertentie -

Job Oldegbers

Een aantal jaar geleden waren vaak de lange bakken vol geraniums aan de relingen te zien. Tegenwoordig gaan veel balkoneigenaren voor iets spannends, steekt Marcel van de Lagemaat van wal. Hij is eigenaar van Tuincentrum Van de Lagemaat aan de Schaapsweg in Ede. De trend lijkt te veranderen. Planten in potten zijn nu een stuk populairder, maar vereisen wel het nodige onderhoud. ,,Neem liever een wat grotere pot”, tipt Jaap Harkes van tuincentrum Harkes in Ede centrum aan. ,,Daarmee beperk je het onderhoud voor jezelf.”

Voor tuincentra is het lastig om aan te geven wat nu echt in trek is onder de balkoneigenaren. ,,Balkontuinen zijn sterk afhankelijk van de eigen voorkeur,” geeft Van de Lagemaat aan.

Bij het maken van een balkontuin kiezen steeds meer Edenaren voor vastigheid. ,,Eerst zagen we dat zomerbloeiers erg populair waren, maar sinds dit jaar lijken mensen vaker te gaan voor planten die ook de winter doorkomen”, vertelt Van de Lagemaat. Met zomerbloeiers kun je in de zomermaanden weliswaar een kleurrijk balkon creëren, maar in de winter wordt het al snel killer. Daarnaast zorgen vaste planten ook voor meer gemak, omdat ze minder onderhoud nodig hebben. De typische buxus lijkt de laatste tijd minder succesvol, onder andere vanwege de buxusmot. ,,In plaats daarvan doet de Ilex het erg goed”, zegt Van de Lagemaat. 

Tips voor je eigen balkontuin

– Koop een wat grotere pot. Dit zorgt ervoor dat de plant minder onderhoud nodig heeft omdat deze dan langer zelf kan doorgroeien.

– Goede potgrond is essentieel. Dit kan wat duurder zijn, maar dit is terug te zien in de kwaliteit: planten blijven langer mooi en krijgen al voor enige tijd voeding vanuit de grond.

– Kijk goed naar de draagkracht van het balkon. Zware potten kunnen voor problemen zorgen. Veel mensen kiezen voor kunststof potten als alternatief.

MEDITERRANE PLANTEN Het wordt steeds warmer, zo werd duidelijk toen EdeStad.nl al eerder sprak met weerman Reinier van den Berg. ,,De winters zijn minder kil en de zomers zullen nog warmer worden”, geeft ook Van de Lagemaat aan. Voor een balkontuin bieden mediterrane planten de uitkomst, legt Van de Lagemaat uit. De planten zijn afkomstig uit landen als Portugal en Spanje en zijn dus veel zon gewend. ,,Ook voor een balkon dat veel zonlicht te verduren krijgt, zijn deze planten een goede optie”, geeft hij aan. Voorbeelden zijn onder meer olijfboompjes, palmboompjes en citrussen. Voor de planten is volgens Van de Lagemaat een speciale soort potgrond aan te raden: mediterrane potgrond is vaak wat zwaarder maar bootst daarmee wel de Zuid-Europese bodem na, waar de planten al aan gewend zijn. Dit komt vervolgens de kwaliteit weer ten goede.

GRONDBEDEKKING Ook voor de Edenaren die hun balkon graag willen bedekken hebben de ondernemers suggesties. Harkes: ,,Kunstgras is erg populair tegenwoordig”. Dit geeft een groene uitstraling en behoeft geen onderhoud. Van de Lagemaat is meer te spreken over hout. ,,Houten vlonders kunnen de attributen en potten op het balkon een iets spannendere uitstraling geven.”

Naast de reguliere planten vallen ook moestuintjes in de smaak. Het verbouwen van wat eigen kruiden en groenten is populair en zorgt, naast de sfeer op het balkon, natuurlijk ook voor wat meer smaak in de keuken.

Tips
Wij begrijpen ook dat het maken van een balkontuin veel werk kan zijn en ook duur uit kan vallen. Daarom maakten wij alvast een tiplijstje voor een goed begin!

– Houten vlondertegels: 113 euro (gemiddeld 15 euro per vierkante meter)

– Kunstgras: 106 euro (gemiddeld 14 euro per vierkante meter)

– Drie potten (kunststof): 55 euro (gemiddeld 18 euro)

– Potgrond met voedingsstoffen: 12,46 euro (per ongeveer 50 liter)

Uiteindelijk kom je dan uit op een bedrag van ongeveer 180 euro. De prijzen van planten zijn dermate verschillend en gevoelig voor smaak dat we deze niet hebben meegenomen in deze lijst.

*We zijn uitgegaan van een balkon met een lengte van 5 meter en een breedte van 1,50 meter, dus 7,5 vierkante meter. De prijzen zijn gebaseerd op de informatie van verschillende online specialisten.

[ad_2]

- Advertentie -