Stoppen met roken? De verzekeraar helpt met cursussen en medicatie – Extra – LC.nl

[ad_1]

Twaalf keer zoveel mensen als in 2012 riepen vorig jaar de hulp van hun zorgverzekeraar in om een cursus te volgen of medicatie te kunnen gebruiken tegen hun rookverslaving. Ook het Trimbos Instituut ziet dat steeds meer rokers een poging doen om van hun verslaving af te komen.

Antirookcursussen en -medicatie worden vergoed vanuit de basisverzekering. Zo’n veertigduizend mensen die verzekerd waren bij VGZ, CZ en Menzis maakten daar afgelopen jaar gebruik van. In 2012 waren dit nog geen 3200 rokers.

- Advertentie -

Slechts 5 procent van de rokers stopt op eigen kracht

Vermoedelijk ligt het aantal rokers dat vorig jaar serieuze hulp zocht nog veel hoger, aangezien de drie verzekeraars samen 57 procent van de markt in handen hebben en dus geen zicht hebben op alle hulpvragen. Uit onderzoek blijkt dat 20 tot 30 procent definitief stopt met roken na een antirookcursus . Dat is veel effectiever dan een eigen poging waarbij dit maar 5 procent van de stoppers lukt.

Ook het Trimbos Instituut ziet dat elk jaar meer rokers van hun verslaving af willen. Vorig jaar deed 37 procent een stoppoging. Vier jaar eerder was dit 34 procent. ,,Snel gaat het dus niet, maar het is wel goed nieuws”, zegt Marc Willemsen, wetenschappelijk directeur tabaksontmoediging bij het Trimbos Instituut.

3,1 miljoen rokers

Ondanks de positieve trends is er nog een enorm terrein te winnen, stelt hij. Nederland telt 3,1 miljoen rokers, waarvan 465.000 zware rokers. De laatste groep rookt meer dan twintig sigaretten per dag. In 2001 waren dat 4,5 miljoen gewone rokers waarvan 1,3 miljoen zware paffers.

,,Ongeveer één miljoen rokers doen elk jaar een poging, maar de meesten doen dat op eigen houtje. Soms stoppen ze alleen 24 uur om te testen hoe dat voelt.” Het antwoord laat zich raden: waardeloos.

Vraag naar hulp via een cursus of met medicatie explodeert

Willemsen denkt dat pas vanaf januari 2020 écht veel verstokte rokers bij de verzekeraar zullen aankloppen. Dan betaalt de roker niet langer eigen risico (385 euro) voor een cursus of medicatie, wat de meeste zorgverzekeraars nu nog wel in rekening brengen. ,,Die paar honderd euro is een drempel om serieuze hulp in te schakelen.’’[ad_2]

- Advertentie -