Consumentenvertrouwen opnieuw gedaald, consumptie wel iets hoger

[ad_1]

Het consumentenvertrouwen is opnieuw verslechterd. In augustus daalde het vertrouwen al met twee punten naar een waarde van nul. Deze maand zakt het vertrouwen met twee punten verder terug naar min twee. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Het oordeel over het klimaat is in september verslechterd. De deelindicator daalde van min één naar min drie. Ook de koopbereidheid liep met een punt terug. Consumenten zijn negatiever over hun financiële situatie en vinden de tijd voor het doen van grote aankopen wat minder gunstig. 

- Advertentie -

De consumentenbestedingen in juli zijn daarentegen in vergelijking met een jaar eerder met 1,7 procent gestegen. De groei ligt hoger dan de maand ervoor.

Het meeste geld werd in juli uitgegeven aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten. Daarnaast groeide de uitgaven aan duurzame producten met drie procent. In juni steeg dit percentage nog met vier procent in vergelijking met juni 2018. Aan voedings- en genotsmiddelen werd hetzelfde besteed als een jaar eerder. Vorige week maakte het CBS al bekend dat de detailhandel in juli 3,4 procent meer omzette dan in dezelfde maand een jaar ervoor.
 

[ad_2]

- Advertentie -