Expositie rond meubelontwerpen van Kengo Kuma

[ad_1]

Voor veel van zijn projecten heeft architect Kengo Kuma ook meubels ontworpen. Time & Style in Amsterdam heeft momenteel een expositie met ontwerpen van de afgelopen tien jaar; de architect-ontwerper is op 26 juli zelf aanwezig.

Over zijn architectuur heeft Kengo Kuma eens gezegd dat hij er een plek mee wil ‘herstellen’; door zijn architectuur moet de gebruiker de (natuurlijke) omgeving van een specifieke plek intenser kunnen ervaren. Hij zoekt daartoe de voor Japanse architectuur kenmerkende transparantie, maar op een nieuwe wijze.

Kengo Kuma gebruikt vaak traditionele, natuurlijke materialen maar past die met nieuwe technieken toe. Zo kan het dat hij steen kiest, maar die toepast op een manier die het materiaal de zachtheid en lichtheid van hout geeft; of hij kiest hout en creëert er de transparantie van glas mee.

- Advertentie -

Ingetogen en dienend
In zijn meubelontwerpen werkt de Japanner eigenlijk niet anders. “Ik wil ook dat tafels en stoelen licht en delicaat zijn”, heeft Kengo Kuma gezegd. “Zulke elegante stukken zijn tevreden met een ondersteunende rol en zullen nooit proberen de show te stelen. De hoofdrollen worden vertolkt door de menselijke lichamen of door het eten en drinken dat we op tafel plaatsen.”

Uit respect voor en als louter toevoeging aan het levende wil Kengo Kuma dat het meubilair “zo ingetogen als mogelijk” is. Veel van zijn meubels zijn ontworpen ter begeleiding van zijn architectonische projecten.

Expositie
De Japanse producent van meubels en tafelgerei Time & Style werkt sinds 2009 samen met Kengo Kuma & Associates om de meubels op de markt te brengen. De vestiging van Time & Style in Amsterdam presenteert de eerste Europese expositie van zijn meubels.

Naast stoelen, sofa’s, eettafels en salontafels zijn ook maquettes en objecten met constructies en verbindingen te zien.

De expositie bij Time & Style is nog tot en met 18 augustus 2019 te zien. Op vrijdag 26 juli, tussen 18.00 en 19.00, zal Kengo Kuma een presentatie houden.

[ad_2]

- Advertentie -