Zes trends in de assortimentsgroep kaas

[ad_1]

1. Groei in euro’s

Met een omzetaandeel van zo’n 5 procent blijft kaas een belangrijke categorie voor retailers. De kaasmarkt is over de laatste jaren redelijk stabiel gebleken. Hoewel volumes volgens IRI iets onder druk staan, is er in euro’s nog steeds groei. Een reden is dat kaas duurder is geworden, onder meer door gestegen grondstofprijzen. In de kaasconsumptie zit wat beweging. Zo wordt kaas minder frequent op brood gegeten en meer gebruikt om mee te koken of te borrelen. Dit blijkt uit Shopperonderzoek Quotus 2018 en IRI Vers onderzoek 2018. Supermarkten verkopen steeds meer kaas onder private label, ten koste van de merken. In 2018 was Beemster het enige A-merk dat groeide (omzetindex 106, IRI). Kwaliteitskopers lijken vaker te kiezen voor het kaasspeciaalkanaal. Het aantal kaasspeciaalzaken steeg in 10 jaar tijd met een kwart.

2. Groei komt door kwaliteitsconcepten

Aangezien consumenten minder kaas kopen en eten, kan groei alleen uit kwaliteitsconcepten komen. Zijerveld heeft samen met FrieslandCampina een aantal groeifactoren voor de categorie gedefinieerd, gekoppeld aan de trends gemak, duurzaamheid, koken en borrelen met kaas. Ook tussendoorconsumptie wordt daarin als kans gezien.  Nu is er voor snacken met kaas nog een bescheiden rol weggelegd. Slechts in 1 op de 20 kiezen consumenten bij lekkere trek voor kaas. Zijerveld denkt dat dat vaker kan. De leverancier wijst er in dit verband op dat kaas belangrijke voedingsstoffen bevat en zo aansluit op verstandig snacken. Speciaal voor tussendoor zijn daarom de Noord-Hollandse Kaassnacks ontwikkeld, verpakt in easy-opening flowpacks in een netje om gemakkelijk mee te kunnen nemen.

- Advertentie -

Vooral buitenlandse kaas groeit

Uit GfK-panelonderzoek blijkt dat Nederlanders minder vaak kiezen voor kaas van eigen bodem en iets minder kaas per winkelbezoek kopen. De keuze voor huismerken met lage prijzen zet de waardeontwikkeling onder druk. De dominantie van Lidl en Aldi versterkt de prijsfocus extra. Waardetoevoeging is er met name vanuit de segmenten boerenkaas, koken met kaas, en borrelkaas. Groei in zowel volume als omzet is er al langere tijd in buitenlandse kaas, al staat ook hier de waarde wat onder druk door acties met kaaspuntjes. Ook in buitenlands zijn koken met kaas en borrelen met kaas de omzetmakers. De opname van pick-en-mixproducten en europuntjes zorgt voor een verhoging van de penetratie van buitenlandse kaas, maar leidt ook tot daling van de kiloprijzen.

3. Genoeg mogelijkheden in duurzaam

Op het vlak van duurzaamheid liggen volgens deze strategievisie in kaas nog genoeg mogelijkheden. Zo werd er de afgelopen jaren 30 procent meer regiokaas verkocht en de rek lijkt daar nog niet uit. Transparantie is de sleutel bij het bieden van lokale, ambachtelijke producten. Keurmerken bieden op dit punt vertrouwen bij consumenten, blijkt uit onderzoek. Ze tonen de herkomst aan. Zijerveld kaas voorziet in deze informatiebehoefte door kaas met onder meer BOB (Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel), BGA (Arina Hollandse Geitenkaas) en AOP voor buitenlandse kazen aan te bieden. Zijerveld wil ook sturen op kwaliteitsbewustzijn in borrelkaas. Daartoe zijn borrelblokjes van Noord-Hollandse Gouda (BOP) ontwikkeld met een mosterd-dille sausje. De leverancier gaat tevens het ‘3 voor €5’-concept verder ontwikkelen met buitenlandse kaas. De introductie van €1-kaasjes in kleinverpakking moet nieuwe consumenten naar de categorie buitenlandse kaas trekken.

4. Twee werelden met eigen consumenten

Cono deelt de kaasmarkt in ruwweg twee werelden in die elk hun type consumenten trekken. De bedieningsafdeling trekt shoppers die bereid zijn iets meer te betalen voor kaas. Zij hebben oren naar iets nieuws, met name tijdens het weekend of verjaardagen – de typische borrelmomenten. Voor die momenten kiezen deze shoppers extra lekkere kaasjes en letten zij meer op de kwaliteit. Bezoekers van de zelfbedienings (ZB)-afdeling zijn minder gefocust op kwaliteit. ZB trekt vooral gemakszoekers die veelal routineaankopen doen en meer op prijs letten. In ZB wint geraspte kaas aan belang, veelal onder huismerk en relatief laag geprijsd.

Leestip

5. Trend is koken met kaas

In week 10 komt Cono met een kwaliteitsoffensief met de introductie van Beemster Flakes in Belegen en Oud. Met een inhoud van 80 gram richt deze introductie zich op de kleinere huishoudens en op de trend koken met kaas. De flakes zijn puur gemaakt van kaas en bevatten geen zetmeel, zoals in (veel) gewone rasp. Ze passen daarmee in een koolhydraatarm dieet.  Th. Vergeer en Zonen zet in op het toenemend gebruik van kaas in de maaltijd met Stamppotblokjes en Saladeblokjes. De blokjes zijn gemaakt van belegen Goudse kaas voor extra smaak. De kaasproducent denkt met deze introducties ook tegemoet te komen aan de vraag naar vleesloze alternatieven door flexitariërs. Zijerveld introduceerde saladeblokjes en -flakes van Noord-Hollandse Gouda voor gebruik in salades. De kaasleverancier wijst erop dat het culinair gebruik van kaas blijft stijgen. In het segment ‘koken met kaas’ bedroeg de groei over de afgelopen 3 jaar 11 procent.

6. Zachte kaas wint aan populariteit

De categorie zachte kaas, met daarin merken als Heks’nkaas, Philadelphia, %%Paturain en Boursin, is volgens Nielsen in 2018 met 5,9 procent gestegen naar een omzet van €112 miljoen. Groei was er voor Heks’nkaas en Boursin. De grootste omzetplus was voor Heksn’kaas, dat voor bijna €2 miljoen meer verkocht, met een belangrijke bijdrage van Heks’n Kwarkspread uit maart 2018. Heks’nkaas breidde zijn assortiment verder uit in 2018 met Heks’nkaas dressing en Heks’n Boter en in oktober met Heks’n Roomtwist en Heks’n Warme Dip. Bij Heks’n Roomtwist, leverbaar in drie smaken, kan naar smaak verse roomkaas worden bijgemengd. Heks’n Warme Dip is geïnspireerd op de populariteit van nachodips in de horeca. De Mexicaanse dip, met daarin geraspte kaas, wordt voor het borrelen even verwarmd in de magnetron. De merken Philadelphia en Paturain stonden in 2018 wat onder druk. Savencia kwam vorig jaar met Paturain Cuisine als toevoeging aan het kookzuivelschap. Dit jaar staan lanceringen in het smeerdipschap op stapel, waar nu merken als Maza en Garden Gourmet actief zijn. 

 

[ad_2]

- Advertentie -