Yamaha MusicCast multiroom alles wat je moet weten

[ad_1]

Yamaha MusicCast is al jaren een absoluut speerpunt van de audiofabrikant, en niet voor niets. Het toegankelijke multiroom platform heeft gezorgd voor serieuze stijgingen in de verkoop. Het Japanse merk mag zich dan ook nummer drie in de markt voor multiroom noemen.

- Advertentie -

Met een uitgebreide presentatie van het MusicCast-assortiment op IFA 2019 heeft Yamaha eerder deze maand zijn visitekaartje nog maar eens afgegeven. Bezoekers van de beurs konden de toepassingsscenario’s van MusicCast live ervaren, waarbij zelf testen werd aangemoedigd als onderdeel van de nieuwe merkbelofte Make Waves. Bekijken, vastpakken n uitproberen dus. In deze achtergrond duiken we wat dieper in Yamaha MusicCast.

Yamaha MusicCast

Yamaha MusicCast is een multi-room audiosysteem dat in vrijwel alle AV-producten van het merk is ingebouwd, waaronder stereo- en AV-receivers, mini-sets, soundbars, draadloze luidsprekers en de vorig jaar gelanceerde draaitafel, de Vinyl500. Deze innovatie platenspeler draait niet alleen je lp-collectie, maar streamt je schijf ook door je huis naar draadloze speakers. En dat is niet alles; De Vinyl500 is een volwaardig MusicCast-toestel, kan werken als streamer voor een aangesloten versterker, en is een mooie oplossing voor wie zijn muzieksysteem in n aankoop wil uitbreiden met vinyl n streaming. Een draaitafel met Spotify, dat is toch uniek?

MusicCast is ontworpen om te werken met je wifi-netwerk en stelt je in staat al uw muziek en andere audiocontent naar elke kamer in huis te streamen met eenvoudige bediening vanaf de MusicCast-app, een Alexa-apparaat of Google Assistant (momenteel alleen Engelstalig), of een besturingssysteem van derden, zoals Control4, ELAN of RTI. Alle MusicCast-apparaten ondersteunen het afspelen vanaf computers en NAS-apparaten die zijn aangesloten op een netwerk en die het UPnP-netwerkprotocol gebruiken. Ook stream je draadloos via AirPlay 2 of Bluetooth. Een Bluetooth-ingangsbron kan eenvoudig worden gebruikt met meerdere gekoppelde MusicCast-apparaten, zodat muziek in meerdere kamers tegelijk kan worden afgespeeld.

Bepaalde MusicCast-producten ondersteunen bovendien MusicCast Surround en/of MusicCast Stereo-mogelijkheden, die draadloze multi-speakerconfiguraties mogelijk maken in een enkele ruimte voor surround of stereogeluid. Met MusicCast Surround kunnen compatibele MusicCast-luidsprekers worden gebruikt als draadloze surround sound-luidsprekers achterin om een 5,1-kanaals home cinema-systeem te creren bij gebruik in combinatie met een compatibele AV-receiver of soundbar. MusicCast Stereo maakt stereo- of 2,1-kanaals stereoconfiguraties met compatibele MusicCast-luidsprekers mogelijk.

Trendsetter in multiroom

De goede positie op de drukke markt voor multiroom dankt Yamaha aan dat uitgebreide aanbod aan producten en mogelijkheden, het feit dat je MusicCast in vrijwel alle productgroepen van het merk terugvindt en natuurlijk de doorlopende productintroducties en -innovaties. Op de IFA in Berlijn werd bijvoorbeeld maar weer eens duidelijk dat Yamaha met MusicCast sterk inzet op gebruikersgemak en toegankelijkheid, aangevuld met een focus op weergavekwaliteit en bovendien kracht bijgezet met aanvullende mogelijkheden uit de wereld van spraakbediening waarover later meer.

Yamaha MusicCast is namelijk op bijna alle producten te vinden, van stand-alone luidsprekers en soundbars tot AV-receivers en versterkers. Het multiroom- en streamingplatform van Yamaha is dan ook bepaald niet nieuw: het merk loopt wat betreft de draadloze (meerkamer)overdracht van muziek dan ook al wat langer voorop.

Voor de introductie van MusicCast moeten we zelfs al meer dan 15 jaar terug, naar een tijd waarin de techniek nog behoorlijk in de kinderschoenen stond. En vergeet niet dat het Japanse merk zijn oorsprong vindt in de 19de eeuw, dus dat je voor die rijke muzikale traditie nog veel verder terug kunt.

Yamaha True Sound

We blijven de grenzen van het geluid verkennen, zo luidt de belofte. Van het concertpodium tot de opnamestudio heeft onze muziekgeschiedenis de manier waarop we thuis naar muziek luisteren bepaald. De ambitie om de ongrijpbare nuances van een live muziekvoorstelling te reproduceren is de niet aflatende inspiratie voor innovatie en de doelstelling om u dichter bij de artiest te brengen.

Die zoektocht naar de best mogelijke weergave is wat Yamaha True Sound noemt. Technologie en innovatie staan centraal in al onze producten, van onze multiroom-speakers waarmee je overal in huis de controle in handen hebt, tot onze versterkers waarmee je direct naast de artiesten en hun instrumenten lijkt te staan. True is geluid zoals het bedoeld was om weergegeven te worden – het geluid zoals de artiest, de producer, de componist en de makers het bedoeld hebben.

Tegenwoordig is multiroom niet meer weg te denken uit het huishouden van de moderne muziekliefhebber en plukt Yamaha de vruchten van ruim anderhalf decennium innovatie. Niet zo vreemd dus dat het merk anno nu kan bogen op het ruimste aanbod aan producten en mogelijkheden, met een volledig nieuwe generatie home audioapparaten waarmee je moeiteloos toegang hebt tot muziek en die met even veel gemak kunt delen.

Yamaha MusicCast: flexibiliteit voorop

Yamaha MusicCast is flexibel en laat streaming vanuit nagenoeg alle bronnen naar andere Yamaha-toestellen toe. Zo kun je een draaitafel in de woonkamer ook in de eetkamer laten horen of als de F1 komend voorjaar na jren van afwezigheid het circuit van Zandvoort bezoekt het commentaar van de tv-uitzending doorsturen naar speakers elders in huis. Handig als je tijdens de spannende acties van Max naar de koelkast rent voor een biertje, want met de MusicCast 20s in de keuken hoef je niets van het wedstrijdverslag te missen en hetzelfde geldt voor de buitenspeakers als je even een sigaretje wil roken.

Je kunt het platform zelfs als slimme wekker aanwenden door tijdens het klaarmaken van het ontbijt met de app de wireless modellen op de slaapkamer van de kinderen te bedienen.

In iedere kamer, in stereo n in surround

Yamaha MusicCast biedt niet alleen flexibiliteit en gebruikersgemak, maar ook die belangrijke zo niet belangrijkere derde poot van de beleving: de kwaliteit van de audioweergave. MusicCast vertegenwoordigt namelijk doorheen het productaanbod de geavanceerde audiotechnologie en de geluidskwaliteit waar Yamaha bekend om staat.

Superieure constructie, gedetailleerd ontwerp en innovatieve technologie weerspiegelen het ethos van ‘s werelds grootste fabrikant van muziekinstrumenten, zo luidde de boodschap in Berlijn. Van AV-receivers tot soundbars en draadloze luidsprekers, van vinyl tot digitaal en van tweekanaals stereo tot meerkanaals surround, MusicCast brengt je home entertainmentbeleving naar een hoger plan. Alle MusicCast-producten zijn namelijk ontworpen met audiokwaliteit in het achterhoofd. High-res formaten zoals Apple Lossless (ALAC) tot 96 kHz, WAV, FLAC en FLAC of AIFF tot 192 kHz worden ondersteund.

MusicCast AV-receivers, hifi-componenten en monitorluidsprekers met eigen voeding ondersteunen DSD tot 5,6 MHz. Bepaalde MusicCast-apparaten ondersteunen nog hogere resolutie audio tot 384 kHz / 32-bits en DSD tot 11,2 MHz voor streaming in n kamer. Daarnaast combineer je het platform eenvoudig met draadloos surroundgeluid door een MusicCast AV-receiver of soundbar te combineren met bijvoorbeeld MusicCast 20- of 50-luidsprekers. AirPlay2 voegt de mogelijkheid toe om Apple Music en andere streamingservices te streamen naar meerdere MusicCast-apparaten in je huis. Gemakkelijk te bedienen vanaf je iPhone of iPad, te koppelen met een HomePod, of gewoon Siri om hulp te vragen. Spotify Connect laat je rechtstreeks naar je MusicCast-apparatuur streamen, waarbij je vanuit de Spotify-app verbinding maakt om je telefoon vrij te houden om filmpjes te kijken of gesprekken te voeren zonder het afspelen te hoeven onderbreken.

Stembediening

Alexa, turn up the volume, want ook spraakbesturing behoort tot de mogelijkheden. Intutieve bediening van n enkel MusicCast-product of een volledig thuissysteem met behulp van Alexa of Google Assistant? Doorontwikkelen op moderne wensen en mogelijkheden betekent ook meedoen met de laatste trends en innovaties. Wie de bediening vanuit de MusicCast app nog niet gebruiksvriendelijk genoeg vindt, kan daarom ook met spraakbediening aan de slag.

Alexa is de intelligente assistente van Amazon, die je voor steeds meer huishoudelijke klusjes aan kunt spreken. Letterlijk, want met een paar gesproken woorden kun je nu ook je muzieksysteem bedienen. Het mooie aan de Yamaha-aanpak is dat stemherkenning ook werkt in een multiroom-opstelling. Je kunt verschillende ruimtes met een stemcommando koppelen om er dezelfde muziek af te spelen, om maar iets te zeggen. Deze Alexa-ondersteuning vind je ook op bestaande MusicCast-producten komt, zodat je er geen nieuwe apparatuur voor hoeft te kopen.

Alle MusicCast-modellen kunnen met Alexa worden bediend. Het is enkel noodzakelijk om de nieuwste firmware op de MusicCast-producten te laden en de nieuwste versie van de MusicCast-app op een geschikt smart device te hebben. Hetzelfde geldt voor ondersteuning van Google Assistant met behulp van “MusicCast Actions”, waarmee je onder andere toegang krijgt tot een set van aangepaste spraakopdrachten die kunnen worden ingeschakeld via de MusicCast-app.

Kijk voor meer informatie op de website: nl.yamaha.com.

[ad_2]

- Advertentie -