Waarom de afzuigkap uit de keuken verdwijnt

[ad_1]

BARNEVELD Binnen twee jaar worden er in Nederland geen nieuwe keukens met afzuigkap meer verkocht, voorspelt John van Ginkel van Van Ginkel Keukens in Barneveld. De innovatieve kookplaat met bladafzuiging verdrijft de traditionele afzuigkap in sneltreinvaart uit de keuken.

Ik geef het eerlijk toe. Toen ik voor het eerst van zo’n afzuigsysteem hoorde, was ik sceptisch. De plaatjes van de kookplaatafzuiging, prachtig weggewerkt naast de kookplaat of in een lamp, zagen er indrukwekkend uit. Maar de belofte dat een dergelijk systeem 98 procent van het vet en etenslucht filtert, leek mij te mooi om waar te zijn. Rook en vet gaan toch omhoog in plaats van naar beneden? Er was een tweedaagse trip naar een buitenlandse leverancier voor nodig om mij te overtuigen.

- Advertentie -

ENERGIEVERSLINDER De komst van de kookplaat met bladafzuiging heeft alles te maken met de hoge duurzaamheidseisen die we tegenwoordig stellen aan nieuwbouwwoningen. Het doel is energieneutraal of in ieder geval een zo laag mogelijk energiegebruik. De afzuigkap die jarenlang de standaard was, past niet in dit plaatje. Via een gat in de buitenmuur blaast het apparaat per uur zo’n 900 kuub verwarmde lucht naar buiten en dat maakt de traditionele afzuigkap tot een grote energieverslinder.

GEEN VISLUCHT IN HUIS Een kookplaat met bladafzuiging is hét duurzame alternatief, speciaal ontwikkeld voor de hoogwaardig geïsoleerde woningen van nu. Het systeem zuigt vet en etensgeuren uit de lucht en blaast de schone lucht vervolgens geruisloos terug in de ruimte. Zelfs als je vis of pannenkoeken bakt, ruik je daar niets van terug in je huis.

KOOLSTOFFILTER Bij Van Ginkel Keukens verkopen we kookbladafzuigingen van uiteenlopende merken. De prijzen zijn vergelijkbaar met die van traditionele afzuigkappen. Alleen voor de filters komen er extra kosten bij. Je kunt kiezen voor systemen waarbij je het koolstoffilter jaarlijks moet vervangen of zogeheten longlife systemen met filters die tot vier jaar meegaan. Die filters kun je reinigen door ze in de oven tot 200 graden te verwarmen.

GEURLOOS GOURMETTEN Ook een afzuigsysteem dat vakkundig is weggewerkt in een hanglamp wordt steeds populairder. Als je zo’n lamp boven de eettafel hangt, kun je bijvoorbeeld gourmetten zonder dat de lucht dagenlang in huis blijft hangen. Nieuwsgierig naar de nieuwste afzuigsystemen? We demonstreren ze graag in onze showroom.

Aangeboden door John van Ginkel van Van Ginkel Keukens in Barneveld

[ad_2]

- Advertentie -