Peter Butler: ‘Nieuwe locatie is mooie uitdaging’

[ad_1]

KAPELLE – Vanaf het einde van dit jaar is het uitvaartcentrum van Peter Butler in Kapelle op een nieuwe locatie gehuisvest. Na zestien jaar verruilt hij de ruimte in een boerderij voor de aula van de begraafplaats van het dorp. De aula is compleet gerenoveerd en uitgebreid met een invalidentoilet, een nieuwe keuken en gevel. In Stiltecentrum Peter Butler vinden condoleances, opbaringen, uitvaartdiensten en herinneringsbijeenkomsten plaats.


- Advertentie -

“Het is een prachtige locatie”, vertelt Peter Butler. “Het is gelegen in een rustige omgeving met veel groen en volop parkeergelegenheid. Ik ben heel wat locaties afgegaan, maar de aula bleek het meest geschikt. Het gebouw heeft hele mooie glas-in-loodramen. Die hebben we zo gelaten, maar verder is er veel vernieuwd.”

Stille crematies

In mei bestaat de onderneming twintig jaar. “Dat willen we vieren met een open dag, zodat iedereen een kijkje kan komen nemen. Ik heb een prachtig bedrijf en dat we straks in een nieuwe omgeving zitten, zie ik als een mooie uitdaging.”

Peter legt uit dat ook de uitvaartbranche trends kent. “Momenteel zijn stille crematies heel populair. Na de uitvaartdienst en condoleance in een centrum of de kerk gaat de overledene alleen of met enkele nabestaanden naar het crematorium. Het voordeel hiervan is dat je niet aan tijd gebonden bent. Het is veel meer ontspannen. Een uitvaart is toch ook vaak een soort reünie en in het centrum kunnen mensen zo lang blijven zitten als ze willen.”

Samen

Vroeger was zijn rol als uitvaartondernemer anders, vertelt Peter. “Ik was veel meer de regisseur van de uitvaart. Tegenwoordig weten steeds meer mensen precies wat ze willen. Ik geef uiteraard wel adviezen. Steeds minder mensen zijn kerkelijk, dus ik spreek ook veel op niet-kerkelijke plechtigheden. Mijn vrouw en ik doen eigenlijk alles in eigen beheer. We hebben twee rouwauto’s; een zilvergrijze en een zwarte. Mijn vrouw doet de laatste verzorging, richt de koffietafels in en regelt de condoleances. We doen het echt samen, zij is mijn rechterhand.”

Impact

Uitvaartzorg Peter Butler is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. Peter doet zijn werk met hart en ziel. “Ik heb twee zoons, maar mijn bedrijf is ook als een kind voor mij. Waar ik voor sta is dat mensen na een uitvaart met een goed gevoel kunnen terugkijken op het afscheid. Dat kun je maar één keer doen, dus dat moet goed zijn. Als je in een slechte uitvaart blijft hangen, kun je de dood van een geliefde veel moeilijker verwerken. Zo ben ik rond mijn veertigste ook het vak ingerold. Ik was afdelingschef bij AHOLD en verloor in korte tijd twee dierbaren. Ik heb toen hele slechte uitvaarten meegemaakt en dat heeft enorm veel impact op mij gehad. Ik vecht ervoor om dat bij anderen te voorkomen.” Eén van de mooiste aspecten van zijn werk vindt Peter de dankbaarheid van de mensen. “Het is zo’n mooi vak en ik ga er tweehonderd procent voor. Mensen zijn bij ons geen nummer en het doet ontzettend goed als zij jaren later nog ervaren hoe mooi een uitvaart was.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS[ad_2]

- Advertentie -