Surinaamse banken verdacht van witwassen

[ad_1]

Het Nederlandse Openbaar Ministerie verdenkt drie Surinaamse banken van betrokkenheid bij witwassen van zwart geld. Daarnaast zijn er ook vijf geldwisselkantoren die verdacht worden van hetzelfde feit.

In april vorig jaar onderschepte het OM op Schiphol 19,5 miljoen euro die vanuit Suriname was gestuurd. Het geld zou vervoerd worden in opdracht van de CBvS en moest omgewisseld worden in Amerikaanse dollars. Het OM dacht toen al aan witwassen, maar had nog geen verdachten op het oog.

- Advertentie -

De Surinaamse banken hebben verbaasd gereageerd op de verdenking vanuit Nederland. Dit omdat ze naar eigen zeggen volledig hebben meegewerkt aan het onderzoek dat werd opgestart na de inbeslagname van de geldzending.

Na het in beslag nemen van de Surinaamse miljoenen werden ook andere geldzendingen stopgezet. Daarmee wordt de Surinaamse economie flink geschaad, volgens de banken. Er zou onder andere een tekort zijn aan Amerikaanse dollars in de Surinaamse bancaire wereld.

De inbeslagname van 19 miljoen euro wordt nog aangevochten door de CBvS. Een Nederlandse rechter behandelt de zaak op 5 november.

[ad_2]