Zaltbommel vreest gevolgen bodemdaling door gaswinning

[ad_1]

De bodem rond de Gelderse plaats Brakel is sinds 2010 ongeveer een centimeter gedaald door gaswinning in het gebied. Zaltbommel, waartoe Brakel behoort, is faliekant tegen de wens van gasproducent Vermilion Energy om het winningsgebied uit te breiden.

Wethouder Willem Posthouwer van Zaltbommel meldt de bodemdaling in een nota die hij deze week aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Volgens deskundigen is er sprake van een significante daling, aldus Posthouwer.

Vermilion heeft de bodemdaling zelf vastgesteld. In 2021 meet de gasproducent of de bodem verder daalt.

- Advertentie -

Volgens het bedrijf heeft de gaswinning op kleinere locaties last van de slechte schadeafhandeling in Groningen. Dat is echter geen reden om op kleinere locaties te stoppen, aldus het bedrijf, dat heeft beloofd veroorzaakte schade altijd te zullen vergoeden.

Mogelijke schade
Vermilion wil het gasveld Brakel in de komende jaren verder uitbreiden. Zaltbommel is daar faliekant op tegen, onder meer vanwege bodemdaling zoals die nu is vastgesteld. Bodemdaling kan zorgen voor schade aan huizen en wegen. Waterschap Rivierenland onderzoekt wat het gevolg van bodemdaling is voor de rivierdijken.

Zaltbommel gaat zich verzetten tegen de nieuwe vergunning die Vermilion nodig heeft voor de voorgenomen uitbreiding. De gemeente heeft samenwerking gezocht met Gorinchem, Altena, West Betuwe, de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland en het waterschap Rivierenland.

[ad_2]

- Advertentie -