Youtube Kids komt in Nederland uit!

[ad_1]

Afgelopen dinsdag heeft Google Youtube Kids gelanceerd in Nederland. Youtube Kids is uiteraard kindervriendelijk en richt zich op kinderen van 3 tot en met 12 jaar. Ook kan een een kijklimiet worden ingesteld door ouders.

Youtube Kids

Er is speciaal een aparte app gemaakt voor Youtube Kids, die te vinden is voor Android en iOS. In deze app zijn alleen maar kindervriendelijke video’s. De app biedt kinderliedjes, tekenfilms en educatieve video’s. Alle video’s zijn volledig door Youtube geselecteerd uit het reguliere videoaanbod op Youtube. Er kan geen video’s direct op Youtube Kids worden gezet.

- Advertentie -

In deze app kunnen ouders per kind stellen welke filmpjes zij kunnen kijken en hoe lang ze de app mogen gebruiken. Ook kunnen ouders in- of uitschakelen welke filmpjes de kinderen hebben gezien.

Via algoritmes en personeel van Google proberen ze het videoaanbod in Youtube Kids vrij te houden van schadelijke en kind onvriendelijke filmpjes. Er wordt ook reclame gemaakt, maar alleen gericht op kinderen.

Maatregelen tegen aanstootgevende video’s

Youtube kids bestaat al wat langer dan vandaag, ze zijn ook in vele andere al een tijdje actief. Alleen niet altijd zonder kritiek. Er waren in de Verenigde Staten advertenties getoond, die de Amerikaanse reclamerichtlijn voor kinderen overtraden. In 2017 werden er in Youtube Kids  per ongeluk aanstootgevende video’s getoond, waarin bekende tekenfilmfiguren op de vuist gingen en daarna zichzelf van kant maakte.

Youtube heeft zich voorgenomen om strenger te controleren op zulke kind onvriendelijke video’s van Youtube Kids. “ Er was inderdaad wat onenigheid rondom YouTube Kids, hiervan hebben we geleerd en dit gebeurt niet meer in Nederland”, zie Google-woordvoerder Rachid Finge.

Rachid Finge benadrukt dat er een nieuwe functie is toegevoegd aan de app, waarmee kinderen alleen door ouders goedgekeurde filmpjes kunnen zien. Het Youtube-team bepaalt welke videokanalen in de app beschikbaar worden. Daarnaast voert een algoritme een extra controle uit op de inhoud van de video’s.

[ad_2]