Shell en Rabobank strijden om Eneco

[ad_1]

Shell en Rabobank deden deze week als laatste twee partijen een serieus bod voor de overname van energiebedrijf Eneco, zo liet de Telegraaf afgelopen zaterdag weten. Daarmee staan het belangrijkste bedrijf van Nederland en het grootste bedrijf van Nederland tegenover elkaar.

Eneco is momenteel nog eigendom van 44 gemeenten. De enige overgebleven concurrent van Rabobank en Shell in de race om de overname is het Japanse Mitsubishi. Dat bedrijf maakt geen serieuze kans, aldus De Telegraaf.

- Advertentie -

Het energiebedrijf heeft een waarde van zo’n 3 miljard euro. Rond de kerst moet het winnende bos bekend zijn, liet het Financieel Dagblad eerder weten. Eneco wordt door middel van een gecontroleerde veiling overgenomen van de gemeenten. De biedingen omen binnen bij vertegenwoordigers en aandeelhouders, en deze partijen overleggen vervolgens met de achterban.  Alle 44 gemeenteraden zullen erover moeten stemmen.

Shell wil met de overname werken aan een nieuw imago: niet dat van oliegigant, maar juist dat van duurzaam energieconcern, Het bedrijf wil de hoeveelheid CO2 in zijn producenten halveren. Shell werkt voor deze overname samen met pensioenbelegger PGGM.

[ad_2]