Schrijftafel Arne Jacobsen uitgebracht door Carl Hansen & Son

[ad_1]

De Society Table werd in 1952 op maat gemaakt voor de grote Deense scheepswerf Burmeister & Wain. De schrijftafel maakte deel uit van een complete set kantoormeubelen die werd geschonken aan de American-Scandinavian Foundation in New York, een organisatie die zich inzet voor culturele en educatieve uitwisseling tussen de VS en Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. Van dit zeldzame bureau werden aanvankelijk slechts een paar exemplaren gemaakt, nu komt een enigszins aangepaste versie op de markt. Hiermee wordt het ontwerp aan de collectie van Carl Hansen & Son toegevoegd, maar voor het Deense meubelbedrijf vormt het ook een substantiële bijdrage aan het portfolio van prominente meubelontwerpers die het Danish Modern-tijdperk mede hebben vormgegeven.

Iconisch

Het functionalistische bureau was een van de vele iconische meubelstukken waarmee Arne Jacobsen naam maakte als ontwerper om rekening mee te houden. De jaren 50 en 60 waren de hoogtijdagen van Jacobsens carrière en de Society Table is exemplarisch voor de gedurfde wijze waarop deze wereldberoemde en vooruitstrevende ontwerper nieuwe materialen combineerde en met innovatieve vormen experimenteerde. Met behulp van nieuwe technieken creëerde hij een slank, met leer bekleed tafelblad dat op natuurlijke wijze als een tafelkleed om het buisvormige metalen frame valt. Tussen de gleuven op elke hoek zijn de tafelpoten te zien; een ontwerpdetail dat, samen met het gefineerde zwevende ladeblok, de tafel een lichte uitstraling geeft.

- Advertentie -

Het bureau is gemaakt van massief hout, fineer, en staal. Het tafelblad is bekleed in leer met een fijne structuur en de lade bestaat uit een combinatie van hout en fineer. Op de tafel staat een legplank van hout met glazen zijkanten, voorzien van twee vakken voor A4- en M65-enveloppen. De tafel heeft een geïntegreerde bureaulamp van geborsteld roestvrijstaal. Jacobsen ontwierp elk element zelf, ook de kegelvormige lamp die het modernistische uiterlijk van het ontwerp compleet maakt.

Ontwerptechnieken

Een van de ontwerptechnieken die Jacobsen gebruikte om de Society Table zo’n lichte en stijlvolle uitstraling te geven, was het verbinden van de zes laden aan de tafel door het ladeblok te laten ‘zweven’ met behulp van vier metalen buizen. Deze visuele onderbreking zorgt er, samen met het dunne buisvormige frame en de poten met fraaie massief houten uiteinden, voor dat het lichte uiterlijk verder wordt geaccentueerd. Het ladeblok is een geïntegreerd onderdeel van de constructie. Dit zorgt voor stabiliteit en biedt ruimte aan het slanke, buisvormige frame.

De Society Table, met modelnummer AJ52, is verkrijgbaar in twee formaten: 140 x 70 cm en 160 x 70 cm. Het ladeblok met zes laden kan onder de linker- of rechterkant van de tafel worden bevestigd. De laden zijn verkrijgbaar in massief eiken-, noten- of zwart gevernist eikenhout en het omhulsel van het ladeblok is gemaakt van fineer. In overeenstemming met het ladeblok, zijn de poten eveneens verkrijgbaar in massief eiken-, noten- of zwart gevernist eikenhout. De legplank en de geïntegreerde lamp van geborsteld, roestvrijstaal zijn optioneel verkrijgbaar.

De Society Table is vanaf mei 2018 in de winkel verkrijgbaar.

[ad_2]

- Advertentie -