Herbestemming Zuiderziekenhuis Rotterdam gaat van start

[ad_1]

De restauratie en herbestemming van het voormalige Zuiderziekenhuis in Rotterdam gaat morgen officieel van start. Het poortgebouw gaat plaats bieden aan het Zuider Gymnasium; in het hoofdgebouw en de paviljoens komen woningen.

Van het historische ziekenhuiscomplex aan de Groene Hilledijk in Rotterdam-Zuid zijn nu nog het poortgebouw, het hoofdgebouw en vier vleugels – de paviljoens – over. Nadat het in 2011 leeg kwam te staan, zou het complex aanvankelijk worden gesloopt.

Relevante bestemming
BOEi heeft het Zuiderziekenhuis verworven en wil de gebouwen restaureren en herbestemmen. “Alleen het behoud van een monument is voor ons niet genoeg”, zegt Arno Boon, directeur BOEi. “Het gaat om het vinden van een actuele en relevante bestemming.”

- Advertentie -

De bouw start met het poortgebouw, waar het eerste categoraal gymnasium van Rotterdam-Zuid onderdak zal krijgen.  Molenaar & Co architecten heeft het ontwerp gemaakt voor de herbestemming van het poortgebouw tot en de toevoeging van een gymzaal.

Begin 2020 volgt de ontwikkeling van woningen, waaronder loftappartementen, in het hoofdgebouw – het Carré – en de voormalige paviljoens. Voor de transformatie van twee paviljoens heeft 01-10 Architecten de plannen gemaakt.

Laatste blik
Het publiek kan op zaterdag 14 september in het kader van de Open Monumentendagen nog een blik werpen op het ziekenhuis in, aldus BOEi, ‘casco-toestand’. Morgen takelt Boon, samen met de Rotterdamse wethouder Said Kasmi en rector van het Zuider Gymnasium Lida Waals, de vlaggenmast van het gebouw, als startsein voor de bouwwerkzaamheden.

De voormalige eetzaal van het poortgebouw is voorzien van een wandschildering door de Rotterdamse ‘wederopbouwkunstenaar’ Louis van Roode. Stichting Vrienden van BOEi wil de restauratie van dit kunstwerk via een crowdfunding-actie mogelijk maken.

Het Zuiderziekenhuis is oorspronkelijk ontworpen door ir. W.G. Witteveen en architect Adriaan van der Steur en gerealiseerd in de periode 1929 tot 1939. Van der Steur tekende als stadsarchitect van Rotterdam bijvoorbeeld ook het Oogziekenhuis, de ventilatiegebouwen van de Maastunnel, Museum Boijmans van Beuningen en diverse scholen. Tevens is hij architect van de faculteit 3mE van de Technische Universiteit Delft.

[ad_2]

- Advertentie -