Corona-update: thuiswerken rampzalig en Ikea maakt mondkapjes

[ad_1]

Omdat al het coronanieuws bijhouden haast niet te doen is, zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen uren overzichtelijk op een rij.

Er is meer bekend over de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW), voor bedrijven die zonder werk zijn komen te zitten door het coronavirus.

- Advertentie -

Een bedrijf dat 100 procent van de omzet verliest, krijgt 90 procent van de loonkosten gecompenseerd, inclusief vakantiegeld en pensioen. Voorwaarde is wel dat er geen ontslagen mogen plaatsvinden. Alles over de NOW, en wat de andere voorwaarden zijn, lees je hier.

Vakbond CNV praat over een ‘historisch besluit’ voor werkend Nederland. Vakbonden FNV, VCP en CNV wijzen er wel op dat er tóch nog mensen buiten de boot vallen.

Ikea maakt mondkapjes

Woonwarenhuis Ikea is begonnen met de productie van beschermende uitrusting voor zorgpersoneel in ziekenhuizen. Het gaat om schorten en møndkåpjes. In de meeste landen zijn de Ikea-filialen gesloten.

‘s Werelds grootste woonketen merkt dat er veel meer vraag is naar kantoormeubelen. Bestelde bureaustoelen, bureaus of laptopstandaarden voor thuiswerkers met rugpijn laten wellicht wel wat op zich wachten; het Zweedse bedrijf kampt met problemen in de toeleveringsketen en vertragingen aan de grens.

Thuiswerken zorgt voor lading aan problemen

En pas een beetje op jezelf. Thuiswerken zorgt voor onzekerheid, angst, fysieke problemen en gaat ten koste van je psychische gezondheid. Dat stellen arbodiensten ArboNed en Arbo Unie. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is: door de economische gevolgen van de pandemie zijn mensen bang om hun baan kwijt te raken.

De gezondheidsklachten nemen toe; naast het coronavirus krijgen mensen te maken met nek-, pols-, en schouderklachten. Daarnaast verdwijnt de grens tussen privé en werk, kunnen mensen geen psychologische afstand nemen van hun werk. De laptop kan uit, het brein niet. En omdat men bang is gezien te worden als iemand die de kantjes er vanaf loopt, gaan mensen ook nog extra uren maken. 

Alles wat leuk is, zoals contact met je collega’s, valt ook nog eens weg. Arbo Unie bendrukt dat dagelijks contact met collega’s belangrijk is voor de mens, die een sociaal wezen is. Tips om het toch dragelijk te maken zijn hier te vinden en dit zijn de valkuilen. 

Omzet bouwmarkten flink hoger

Het is lekker weer maar je mag niet naar kantoor, naar het bos, naar de kroeg of naar het strand, dus gaan we massaal naar de bouwmarkten. De omzet kwam in de week van 16 tot en met 22 maart meer dan de helft hoger uit dan in diezelfde week een jaar eerder.

Zelfs in de week van Hemelsvaartdag 2019 werd er minder verkocht, en dat is normaal de week met de hoogste omzet. Zolang Nederland niet naar buiten mag, grijpt iedereen de loze tijd maar aan om extra veel in de tuin of in huis bezig te zijn. Bouwmarkten nemen ondertussen maatregelen en zetten beveiliging in.

Britten breken record en AEX staat in de plus

De Britten hebben een record gebroken! Niet alleen het record voor meest onhandige timing voor een brexit, maar ook een hamsterrecord. Nog nooit kochten de Britten zo veel boodschappen als in maart, in totaal voor 12 miljard euro. Dat is ruim 20 procent hoger dan een jaar eerder en het was zelfs meer dan normaal wordt uitgegeven in de periode rond de feestdagen.

Het gaat best wel redelijk op de Europese aandelenbeurzen. Dat mag ook wel een keer. De Chinese industrie lijkt voorzichtig – en onverwacht – op te krabbelen. Dat zorgde voor opluchting bij beleggers. Daarnaast wordt er winst gemaakt op Wall Street, en dat vinden we in Europa ook altijd prettig. De AEX stond een klein procentje in de plus rond half vijf vanmiddag.

Matige winkelomzetten en morele oproep Koolmees

Wat niet opkrabbelt is de winkelstraat in Hong Kong. Winkeliers hebben een erg triest jaar. Januari was al niets, door aanhoudende protesten tegen de autoriteiten (en tegen China), maar februari was nog minder. Winkeliers noteerden -44 procent minder omzet in februari. De bezettingsgraad van hotels was -90 procent, ten opzichte van een jaar ervoor.

Keer geen dividend uit, maar bewaar een appeltje voor de dorst. Die opvallende ‘morele oproep’ deed minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Bedrijven die tóch dividend uitkeren komen officieel wel in aanmerking voor de NOW-regeling, maar Koolmees wil dat bedrijven dat heroverwegen. Het is volgens Koolmees beter om van dat geld het bedrijf stabiel te houden.

Duizenden smeekbedes aan banken

Er zijn in de afgelopen twee weken duizenden aanvragen voor uitstel van het aflossen van leningen of extra leningen binnen gekomen bij banken. Het zijn vooral bedrijven uit de retail en horeca die hun bankier bellen in de hoop op hulp. 

[ad_2]

- Advertentie -