[ad_1]
Het onderzoek ‘Trends in Digitale Media’ dat onderzoeksbureau GfK jaarlijks uitvoert onder Nederlandse internetgebruikers laat zien wat de trends voor 2023 zijn: de ontwikkelingen rondom digitaal lezen, het beluisteren van podcasts en natuurlijk de opkomst van speech-technology.
Bijna een kwart van de boekenlezers leest boeken via e-reader
Hoewel het merendeel van de lezers (71%) nog papieren boeken leest, neemt het aandeel lezers dat een e-reader gebruikt langzaam toe. In 2022 las 22% van de Nederlanders weleens boeken via een e-reader. Lezen via een pc/laptop of een tablet neemt daarentegen af.
Het bezit van e-readers is het hoogst onder 65-plussers en gemiddeld is er 0,4 e-reader aanwezig per huishouden. Verder is de interesse in een onbeperkt e-book abonnement met 15% lager dan in het jaar ervoor (21%). Het aantal e-books op de e-reader dat via zo’n abonnement is verkregen, blijft gelijk. Er staan iets minder gratis boeken op e-readers. Bij de verkooppunten van e-books staat Bol.com met stip op één: 51% van de e-booklezers koopt hier zijn of haar e-books. Kobo, de online bibliotheek.nl en Bookchoice (Elly’s Choice) zijn daarna de meest gebruikte koop- en leenpunten.
Storytel wordt steeds populairder bij luisterboekgebruikers. 24% van de luisteraars gebruikt deze abonnementsdienst, die daarmee vaker wordt gebruikt dan Bol.com of de Luisterbieb. Van de mensen die naar audiobooks luisteren, doet 38% dat minstens één keer per week. De mogelijkheid om het lezen van een boek te combineren met andere activiteiten is de belangrijkste reden om te luisteren.
De opkomst van podcasts en Digital Home Assistants
2022 was een goed jaar voor podcasting. Het fors toenemende aanbod in podcasts van diverse mediabedrijven is niet onopgemerkt gebleven door de Nederlandse luisteraar. Ruim een vijfde van de Nederlanders luistert met enige regelmaat naar een podcast. Bijna een kwart van deze podcast luisteraars luistert het vaakst naar podcasts met het thema ‘kunst, cultuur en muziek’. Wetenschap, media, lifestyle, maatschappij en sport zijn andere populaire thema’s. Bijna een tiende van de smartphonebezitters gebruikt de smartphone weleens om te luisteren naar podcasts (in 2021 één op de twintig smartphonebezitters).
Daarnaast was 2022 het jaar waarin de opkomst van Digital Home Assistants (DHA’s) verder doorzette. Bijna de helft van de Nederlanders is bekend met Digital Home Assistants. Dit was in 2020 nog ruim een kwart van de Nederlanders. Het totale bezit van Digital Home Asisstants neemt toe van 8% in 2018 naar 14% van de Nederlanders in 2021. Audioconsumptie is de belangrijkste functionaliteit van de DHA’s. Het beluisteren van radio (48%) en muziek streaming (38%) zijn de meest gebruikte toepassingen van de slimme assistenten.
Meer praktisch gebruik smartphones
Nederlanders regelen steeds meer praktische en financiële zaken met hun smartphone. Zo gebruikt 45% van de respondenten de smartphone voor GPS/navigatie. Vorig jaar was dat nog 39%. Ook worden smartphones in 2022 vaker gebruikt om online aankopen te doen en voor het regelen van bankzaken dan het jaar ervoor. Er wordt ook weer meer gebeld met de smartphone dan in 2021.