Lagere verkoop agf door hoge btw

[ad_1]


Sinds de verhoging van het btw-tarief van zes naar negen procent is de consumptie van groenten en fruit gestagneerd. Zo’n achttien procent van de consumenten geeft aan minder fruit te kopen.

De afname bij de verkoop van groenten liegt er ook niet om. Veertien procent van de klanten voor het groenteschap zegt minder te kopen als gevolg van de btw-verhoging.

- Advertentie -

Supermarkten verkochten in totaal twee procent minder vers fruit en slechts één procent meer verse groenten. Met name de lagere inkomensgroep raakt steeds meer op achterstand. Gemiddeld wordt minder dan 57 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid agf gegeten.

Terugdraaien

Dat alles blijkt uit marktcijfers van onderzoeksbureau IRI en uit aanvullend consumentenonderzoek in opdracht van GroentenFruit Huis. De cijfers zijn donderdag bekend gemaakt tijdens de lancering van de actie ‘Gezonde Boodschappen voor Iedereen’.


Als gevolg van de btw-verhoging op groenten en fruit raakt de lagere inkomensgroep steeds verder op achterstand

Een twintigtal maatschappelijke organisaties waaronder de Hartstichting, Diabetesfonds, belangenorganisaties en kennisinstellingen, willen consumenten bewegen gezonder te eten en doen een beroep op de overheid om de btw-verhoging op groenten en fruit terug te draaien.

Werk maken

De organisaties pleiten bij de politiek om nu serieus werk te maken van gezond voedsel. In Den Haag is daarom aan Kamerleden de website www.gezondeboodschappen.nl gepresenteerd. Deze informatiesite biedt inzicht in consumptiecijfers, aankoopcijfers, prijsbeleving van consumenten en in rapporten die aantonen dat een hogere consumptie van groenten en fruit bijdraagt aan een gezondere en duurzame levensstijl.

Uit een consumentenonderzoek, begin september uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van GroentenFruit Huis, blijkt dat tweederde van de consumenten meent dat prijsmaatregelen helpen om de aankoop van gezonde boodschappen te stimuleren.

Prijsperceptie

Opvallend is dat consumenten de prijs van vers fruit als duurder ervaren dan de prijs van verse groenten. In werkelijkheid lag de gemiddelde consumentenprijs in 2018 per kilo fruit (2,24 euro) juist lager dan de kiloprijs groenten (2,91 euro).

Dit verklaart mede de aankoopdaling in vers fruit, vermoedt de belangenbehartiger van bedrijven die actief zijn in de afzet van agf. Richard Schouten, directeur GroentenFruit Huis: ‘Wij willen daarom een aanpassing van het kabinetsbeleid naar een lager btw-tarief op agf en andere maatregelen die bijdragen aan een hogere consumptie van groenten en fruit.’

Achterstand

Groenten en fruit hebben het grootste aandeel in de zogeheten ‘Schijf van Vijf’. Tegelijkertijd blijft de consumptie van groenten en fruit van alle aanbevolen voedingsmiddelen het meest achter bij de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten en 200 gram fruit per dag. Iedere Nederlander, groot of klein, arm of rijk, heeft dezelfde behoefte aan ‘Gezonde Boodschappen’.

Het gemiddelde ligt nu op 131 gram groenten en 113 gram fruit per persoon. Als gevolg van de btw-verhoging op groenten en fruit raakt de lagere inkomensgroep steeds verder op achterstand met op de koop toe alle negatieve gevolgen voor onder andere gezondheid en duurzaamheid, stellen de initiatiefnemers.

‘De recente cijfers van IRI bevestigen nogmaals dat hoe hoger het besteedbaar inkomen per huishouden, des te groter de aankoop van verse groenten en fruit.’[ad_2]

- Advertentie -