Door deze trend zou je als een blok in slaap vallen

[ad_1]

Draai je elke nacht weer plafonddienst en lig je uren te piekeren voordat je eindelijk in slaap valt? Als schaapjes tellen niet helpt, kun je je wagen aan zogeheten ASMR-fluistervideo’s. AS… wat?

ASMR-filmpjes winnen steeds meer terrein en zouden niet alleen je hartslag verlagen, maar ook voor bepaalde tintelingen zorgen. Bij veel mensen leidt dit tot interne rust, waardoor in slaap vallen ineens een makkelijkere opgave is dan ooit tevoren.

- Advertentie -

Lichamelijke reacties

De afkorting ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Respons. Wat je hiervan kunt verwachten? Denk aan filmpjes waarin je mensen hoort fluisteren en bepaalde geluiden hoort maken, zoals het tikken tegen een plastic bekertje. Die geluiden kunnen lichamelijke reacties oproepen bij kijkers. Ze ervaren een aangename tinteling die begint bij het achterhoofd en zich uitstrekt langs de nek en rug. Hoe dat precies komt, moet nog worden onderzocht. Dat is volgens psychologe en onderzoekster Anouk Keizer een kwestie van tijd. “Mindfulness werd eerst ook een beetje zweverig gevonden,” zegt ze tegen RTL nieuws. “Pas toen het al jaren populair was, ging de wetenschap het onderzoeken.”

Beter slapen

Hoewel ASMR-video’s een miljoenenpubliek trekken op YouTube, zouden ze niet op iedereen hetzelfde effect hebben. Sommigen ervaren niets, anderen hebben er wél baat bij. Toch is ook die laatste groep nog in twee kampen op te delen, legt Keizer uit. “Mensen die daadwerkelijk een tinteling voelen en een groep die er gewoon heel ontspannen van wordt. Allebei krijgen ze een positief gevoel bij de filmpjes. Veel mensen kunnen er beter van slapen.”

Hieronder vind je twee ASMR-filmpjes. Hebben ze effect op je?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | lindanieuws.nl
Beeld | iStock

Ook interessant om te lezen

[ad_2]

- Advertentie -