Consumentenvertrouwen neemt af, consumptie weer hoger

[ad_1]

Het consumentenvertrouwen is in augustus met twee punten gedaald naar een waarde van nul. Dat meldt het CBS. Vorige maand groeide het vertrouwen nog voor de tweede keer op rij en kwam deze uit op twee.

Het oordeel over het economisch klimaat is in augustus verslechterd. Deze deelindicator komt uit op min één, terwijl deze in juli nog op zes lag. De koopbereidheid is deze maand daarentegen met een punt verbetert.  Consumenten zijn iets optimistischer over hun financiële situatie en ze vinden de tijd voor het doen van grote aankopen wat gunstiger. 

- Advertentie -

De consumentenbestedingen in juni zijn in vergelijking met een jaar eerder met 1,7 procent gestegen, meldt het CBS verder. Deze groei ligt wel lager dan de maand ervoor.

Consumenten hebben in juni vooral meer uitgegeven aan kleding, woninginrichting en huishoudelijke apparaten. Ook groeiden de uitgaven aan duurzame goederen met vier procent. Aan voedings- en genotsmiddelen werd 0,3 procent meer besteed. Vorige week maakte het CBS al bekend dat de detailhandel in juni 2,8 procent meer omzette dan in dezelfde maand een jaar ervoor.
 

[ad_2]

- Advertentie -