Consumenten blijven meer besteden dan vorig jaar, vertrouwen onveranderd

[ad_1]

Vergeleken met vorig jaar hebben consumenten afgelopen oktober 1,7 procent meer uitgegeven, maar de groei is wel kleiner dan in september dit jaar. Dat meldt het CBS.

Vooral het aanschaffen van duurzame goederen als huishoudelijke apparaten en producten voor woninginrichting waren in trek. Hier was een stijging te zien van 3,6 procent ten opzichte van oktober 2018. En er is een half procent meer uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen. 

- Advertentie -

Volgens het CBS zijn de consumptieomstandigheden dit jaar in december minder gunstig dan in oktober, mede door de negatievere verwachting van consumenten over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid en werkgelegenheid in hun bedrijf.

Het consumentenvertrouwen blijft voor de maand december onveranderd. Net als in november komt het vertrouwen onder consumenten in december uit op -2. Daarmee is het twee punten boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (-4). De hoogste stand ooit werd gemeten in januari 2000 (36), en het dieptepunt in maart 2013 (-41). 

Net als het vertrouwen blijft ook de koopbereidheid onder consumenten gelijk. Deze deelindicator blijft op 1 staan. Wel zijn ze negatiever over de economie in vergelijking met november dit jaar. De deelindicator economisch klimaat daalt van -5 naar -8. [ad_2]

- Advertentie -