71 procent Europeanen heeft nog geen smart home-producten – studie

[ad_1]

63 procent van de Europeanen staat positief tegenover de mogelijkheden die smart home-producten hen kunnen bieden bij het verlichten van huishoudelijke taken. 71 procent heeft echter nog geen smart home-product in huis. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Smart Home League, een samenwerkingsverband van smart home-producenten. 

Het onderzoek schetst dat Europeanen positief staan tegenover smart home-systemen die hen in hun dagelijks leven ondersteunen. De huidige acceptatie van smart home-systemen ligt op 11 procent (smart speakers: 18%), maar er zouden duidelijke signalen zijn dat hier een groeiversnelling gaat plaatsvinden, aldus de studie. Zo zou twee derde van de Europeanen last hebben van tijdrovende huishoudelijke taken waarvoor smart home-systemen een oplossing zouden kunnen bieden. Bij 20-40 jarigen is dat 78 procent. 

- Advertentie -

Toch heeft 71 procent van de respondenten nog geen smart home-producten in huis. Wel is 31 procent van plan om binnen de komende twaalf maanden een smart home-product te kopen. Bij mensen die al één of meer smart home-producten hebben, is dat 68 procent. 63 procent van de deelnemers aan het onderzoek staat positief tegenover het wonen in een ‘smart home’ dat hen ondersteunt in hun dagelijks leven. In Italië en Spanje is dit  ruim 80 procent. 

Slimme speakers versnellen smart home-acceptatie

Om van vroege adoptie naar grootschaliger acceptatie en gebruik van smart home-producten te komen, moeten leveranciers dergelijke apparatuur toegankelijk, betaalbaar en gebruiksvriendelijk zijn. Slimme speakers, zoals Amazon Echo en Google Home, hebben volgens de studie de acceptatie van smart home versneld, grotendeels dankzij hun eenvoudige installatie, aantrekkelijke prijzen en eenvoudige integratie in de dagelijkse routines. 

28 procent van de ondervraagde Europeanen geeft de voorkeur aan interactie met hun smart home-apparaten via spraak. 40 procent gebruikt liever een app om smart home-producten te bedienen, terwijl 32 procent beide varianten combineert.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Dynata onder 6.000 Europeanen (1.000 per land uit: VK, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland).

[ad_2]

- Advertentie -