Woedende tweets leiden tot onderzoek naar ‘seksistische’ Apple Card

[ad_1]

Apple en Goldman Sachs gaan onderzocht worden door het New York Department of Financial Services. Reden van het onderzoek zijn beweringen dat succesvolle Apple Card seksistisch zou zijn. Bij het bepalen van creditcardlimieten wordt er volgens ondernemers onderscheid gemaakt op basis van geslacht.

Vooral op Twitter worden meldingen gemaakt dat Goldman Sachs bij het bepalen van het limiet op een Apple Card onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen. De bank zelf ontkent dit, maar praktijkvoorbeelden geven een ander beeld. Vooral het voorbeeld dat door Basecamp.com oprichter David Heinemeier Hansson wordt gegeven, zorgt voor ophef.

- Advertentie -

Vrouwen en mannen niet gelijk

In onderstaande tweet meldde hij op 7 november dat er een groot verschil zit tussen zijn Apple Card limiet en dat van zijn vrouw. David mag twintig keer meer uitgeven dan zijn vrouw en daar staat hij van te kijken. Ze hebben gezamenlijk hun belastingaangifte gedaan, leven in gemeenschap van goederen en zijn al lange tijd getrouwd. Het enige verschil dat hij kan ontdekken is geslacht.

De Basecamp oprichter is niet de enige die hier melding van maakt. Zelfs Apple oprichter Steve Wozniak ziet grote verschillen tussen zijn Apple Card krediet en dat van zijn vrouw. Mevrouw Wozniak moet het namelijk doen met een tiende deel van wat haar man krijgt. Ook zij leven in gemeenschap van goederen en hebben geen noemenswaardige privébezittingen.

Apple Card nader onderzocht

Goldman Sachs ontkent dat ze onderscheid maken op basis van geslacht: “Onze kredietbeoordeling is gebaseerd op de kredietwaardigheid van de klant en niet op factoren zoals geslacht, ras, leeftijd, seksuele geaardheid of welke onwettige basis dan ook,” aldus een woordvoerder.

Inmiddels is het New York Department of Financial Services begonnen met het onderzoek om vast te stellen of de wetgeving overtreden is. Dit moet er uiteindelijk toe gaan leiden dat consumenten er zeker van kunnen zijn dat ze gelijk worden behandeld.

Snel herstel

Goldman Sachs heeft inmiddels opnieuw gekeken naar de situatie van de vrouw van David Heinemeier Hansson en haar krediet herberekend. Haar Apple Card limiet is nu verhoogd, maar dat is volgens David slechts “het omkopen van een grote mond op Twitter om zo onder het onderzoek uit te komen.”

Reageer op artikel:

Woedende tweets leiden tot onderzoek naar ‘seksistische’ Apple Card[ad_2]

- Advertentie -