Toffe gadgets voor onder de kerstboom | Artikel

[ad_1]

Kerst draait niet om cadeaus geven, dat moge duidelijk zijn. Maar dat neemt niet weg dat je wel eens gek mag doen en je vrienden en familie kunt verrassen met gekke, handige of toffe gadgets. Spullen die het leven soms gemakkelijker of juist moeilijker maken, waar je kostelijk met z’n allen om kunt lachen of iemand echt een plezier mee doet.

Misschien ken je ze nog van vroeger: gloeilampen met zo’n rode draad in het midden. Met zo’n lamp zorg je al snel voor wat extra sfeer in huis, en dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Zo heb je bijvoorbeeld twee filamentlampen (zoals ze genoemd worden) van het Nederlandse bedrijf Innr: de RF 263 en de RF 265. Beiden hebben een E27-fitting, dus controleer van tevoren goed of die in je huidige lamp past. De lampen zijn niet zo duur met een prijskaartje van 12,99 euro, waardoor je dus behoorlijk goedkoop je lampen slim kunt aansturen. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken in combinatie met een Philips Hue Bridge of een andere hub met het bekende Zigbee-protocol. Datzelfde geldt voor het aanbod dat Ikea tegenwoordig heeft; die lampen kost 12,95 euro per stuk.

- Advertentie -

gadget

Heb je ook zo’n hekel aan de gordijnen open en dicht doen? Wij ook. Daarom zijn we blij met dit handige apparaatje: de Slide. Slide is een kleine motor die je gordijnen voor je open en dichtdoet. Het is eveneens van een Nederlands bedrijf, dus dat maakt het extra tof. Het is wel een dure gadget (namelijk 299 euro) en hij is nog maar net op de markt, maar de Slide belooft veel goeds. Je bedient de Slide met een app of via de smarthomehub Homey (hé, nog een Nederlands product); in de toekomst kun je ook aan de Google Assistent of Alexa-assistent vragen om je gordijnen voor je te sluiten. Het mooiste aan dit systeem is dat je het hoogstwaarschijnlijk op je bestaande gordijnrails kunt aansluiten, maar dan moet die stang wel helemaal recht zijn.

Aan bluetoothspeakers geen gebrek. Daarom kan het lastig zijn om een goede en betaalbare speaker te vinden die in je budget past of een goed geluid produceert voor het bedrag dat je ervoor neerlegt. De Ultimate Ears Wonderboom 2 is er zo eentje. Hij is waterdicht en best compact. Hij beschikt over 360-graden-geluid en stuurt de muziek dus alle kanten op in de kamer. Sinds zijn voorganger is de batterijduur ook verbeterd (je hebt nu dertien uur luisterplezier) en verder is het mogelijk twee speakers aan elkaar te koppelen voor prettig stereogeluid. Ja, er is al een Wonderboom 3, maar de Wonderboom 2 heeft nu een betere prijs-kwaliteitverhouding.

Als het straks echt koud wordt (en je een reden hebt om je muts op te zetten, Kevin, zo koud is het nu niet), dan loop je ongetwijfeld met handschoenen rond. En als je dan ondertussen iemand wil appen, dan gaat dat moeizaam: je krijgt zulke koude vingers dat je de gekste dingen naar mensen stuurt. Daarom doe je er goed aan van die touchscreenhandschoenen te kopen. Die dingen kosten meestal een paar euro (bijvoorbeeld bij de Action) en stellen je in staat je smartphone te bedienen, zonder dat je ze hoeft uit te doen.

gadget

Na de kerst krijg je oud en nieuw en daarna komt er een periode van ongeveer 12 maanden dagen waarin je je beste beentje voor zet als het gaat om goede voornemens. Sporten is daar uiteraard eentje van, want die kilootjes van de kerst komen er gemakkelijk aan en gaan niet zo snel meer weg. Houd je van hardlopen, dan kun je je smartphone als assistent gebruiken voor informatie over je snelheid, afgelegde kilometers en de route die je genomen hebt. Omdat dat ding niet echt meer in de zak van je veel te strakke broek past (als die broek al zakken heeft), doe je er goed aan je vrienden smartphonearmbanden te geven. Voor een paar euro verdwijnt het zwakke excuus dat je je ‘smartphone niet lekker kunt meenemen tijdens het hardlopen’ als sneeuw voor de zon.

gadget

Als je merkt dat je moeder vaak haar sleutels kwijt is, dan kun je haar deze kerst misschien verrassen met een bluetoothtracker, bijvoorbeeld die van Tile. De Tile Mate kun je gemakkelijk aan een sleutelbos vastmaken, waardoor je die snel kunt terugvinden wanneer blijkt dat je moeder ze weer zomaar ergens neergelegd heeft. Je kunt zo’n tracker ook aan je koffer vastmaken, zodat je hem sneller terugvindt op het vliegveld of een andere plek waar veel andere koffers staan. Binnen de app kun je binnen no-time de locatie zien van hetgeen waar de Tile Mate aan vastzit. En mocht je wel een Mate in de buurt hebben terwijl je je smartphone kwijt bent: dan kun je in dat ding knijpen, waarna vervolgens je telefoon afgaat. Een win-winsituatie.

Als je thuis nog wel eens belangrijke apparaten vergeet uit te schakelen (zoals de televisie of je computerbeeldscherm), dan kun je die koppelen aan een slim stopcontact. Die zijn vaak niet heel duur (meestal niet duurder dan twee tientjes), maar kunnen wel een hoop zorgen wegnemen. De stopcontacten kunnen namelijk op je smartphone laten zien of een apparaat aanstaat of niet en als dat wel het geval is, dan kun je hem op afstand uitschakelen indien het stopcontact aan je wifinetwerk is gekoppeld. Iedeaal voor de mensen onder ons die regelmatig wat vergeten uit te schakelen in huis. Bovendien kun je de stopcontacten vaak koppelen aan stemassistenten zoals Google Assistent, waardoor je ook thuis gewoon kunt roepen dat je computerscherm aan of uit moet.

gadget

En dan hebben we ook nog iets in de categorie ‘heeft echt niemand nodig, maar het ziet er wel vet uit’: een product dat niet echt een vaste naam heeft. We noemen hem daarom de Klokwaaier en led-lampen en een usb-aansluiting. Dat is een vrij letterlijke naam, maar dan is het ook meteen duidelijk wat het is. Je kunt zo’n waaier bijvoorbeeld kopen via Amazon en hem aansluiten op je laptop. Zodra je hem inschakelt, dan zal de waaier niet alleen een lekker briesje geven in de warme zomermaanden (je kunt maar vast voorbereid zijn), maar ook kun je altijd zien hoe laat het is. Ook kun je vaak zelf nog een bericht instellen, bijvoorbeeld dat iedereen je lekker met rust moet laten die middag, Karin.

[ad_2]

- Advertentie -