Prins Constantijn: ‘Zoon van koningin, dat sloeg in als een bom’

[ad_1]

Het is vandaag de vijftigste verjaardag van prins Constantijn. Om dat te vieren, geeft hij een exclusief en openhartig interview dat aankomende zondag wordt uitgezonden op RTL 4. Daarin leren we de prins veel beter kennen.

“Ik dacht: mijn leven is over”

Ter ere van zijn vijftigste verjaardag, geeft prins Constantijn een kijkje in zijn persoonlijke leven. In RTL Nieuws Special ‘Constantijn, meer dan een prins’ zien we hem thuis aan de keukentafel, op het sportveld en in de supermarkt.

- Advertentie -

Prins Constantijn over sociale media en het mobieltjesgebruik van zijn kinderen


Constantijn en Laurentien vertellen hoe ze zorgen dat hun kinderen niet te veel op hun mobieltje zitten. En de prins zegt dat hij zou willen dat er een filter op sociale media komt.

Zijn vrouw prinses Laurentien en de kinderen Eloise, Claus-Casimir en Leonore schetsen een beeld van wat voor man en vader hij is. 

Zo vertelt prins Constantijn in de documentaire over de opvoeding van zijn drie kinderen. “Dat is best lastig. Dat leer je nergens op school, maar moet je met elkaar oplossen.”

De prins zou wel willen dat zijn kinderen minder tijd achter computerschermen doorbrengen en vaker buiten zijn. “Ik denk dat we als ouders allemaal heel veel te maken hebben met computerspelletjes. Ik zou willen dat we meer tijd met elkaar kunnen doorbrengen”.

Toch zit er volgens Constantijn ook een positieve kant aan al dat schermgedrag. “Bijvoorbeeld als ze zelf spelletjes ontwikkelen of leren programmeren. Dat vind ik veel constructiever dan wanneer ze alleen maar naar Netflix kijken.”

De RTL Nieuws Special Constantijn, meer dan een prins wordt op zondag 13 oktober om 22:30 uur uitgezonden op RTL4. Vanaf diezelfde dag is hij ook te zien op Videoland.

De special is een eenmalige samenwerking tussen RTL Nieuws en Diana Matroos. Zij en de prins leerden elkaar kennen via hun werk, prins Constantijn in zijn functie van ambassadeur van Techleap en Diana Matroos als dagvoorzitter. Toen ontstond het idee voor dit programma.

Zondag lees je op RTLNieuws.nl ook een zeldzaam en uitgebreid interview met prins Constantijn.

Het is voor het eerst dat prins Constantijn zoveel van zichzelf laat zien. “In mijn werk is er weleens een klein interviewtje over technologie, maar het gaat nooit over mijn privéleven of over mijn overwegingen, over hoe ik in het leven sta.”

Dat is in dit interview dus anders. Zo praat de prins over het moment waarop hij zich realiseerde dat hij ‘de zoon van de koningin’ zou worden. “Dat was echt een bom die insloeg. Toen dacht ik: mijn leven is over.”

Hij vertelt onder meer over zijn leven met het ene been in het Koninklijk Huis en het andere in de gewone maatschappij. Die bevoorrechte positie moet je zinvol gebruiken, vindt de prins.

“Ik voelde een hele grote verantwoordelijkheid, maar haalde er ook heel veel plezier uit om daar iets mee te doen. Om een waardevolle bijdrage te leveren aan Nederland, aan de medemens, maar ook aan mijn eigen familie. Dat is een beetje hoe ik in de wereld sta.”

Verder gaat het in het interview over zijn ouders en zijn broers Willem-Alexander en Friso.

Over de dood van prins Friso zegt Constantijn: “Soms kan je zo over iemand praten, en het volgende moment lukt het totaal niet. De emoties zijn lastig. Friso is nu overal. Als iemand verdwijnt dan blijven alle positieve herinneringen over, en je herinnert je die persoon in zijn beste vorm.”

Dat doet hem denken aan het overlijden van zijn vader. “Toen mijn vader overleed herinnerde ik hem niet meer als een zieke man, maar als een energieke vader die af en toe best wel lastig was.”

In de documentaire zullen ook nooit eerder vertoonde beelden van zijn kindertijd te zien zijn, afkomstig uit het privéarchief van de Oranjes.

Harm Taselaar, hoofdredacteur van RTL Nieuws is trots op de mooie en intieme uitzending die met dank aan presentatrice Diana Matroos tot stand is gekomen. “Bijzonder fijn dat we de prins bereid hebben gevonden om voor de eerste keer mee te werken aan zo’n openhartig portret.”

De RTL Nieuws Special Constantijn, meer dan een prins wordt 13 oktober om 22:30 uitgezonden op RTL4. 

Het gezin van prins Constantijn en prinses Laurentien.


Het gezin van prins Constantijn en prinses Laurentien.


Beeld © RVD/Jeroen van der Meyde

[ad_2]

- Advertentie -