7 trends in communicatie 2019

[ad_1]

Trend 1: Groeiende vraag naar verandercommunicatie

Innovatieve technologische ontwikkelingen hebben grote impact op de maatschappij. Hoe we werken en leven verandert in razend tempo. Wil je als bedrijf succesvol transformeren dan zijn medewerkersbetrokkenheid en flexibiliteit de drijvende krachten. Goede interne communicatie, mensen informeren en betrekken bij het proces zijn key. We zien een groeiende vraag naar verandercommunicatie.

- Advertentie -

 

Trend 2: Het jaar van arbeidsmarktcommunicatie en employer branding

De werkgelegenheid groeit en de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Een op de vijf bedrijven heeft te kampen met een personeelstekort. Organisaties die investeren in arbeidsmarktcommunicatie en employer branding zullen daar de vruchten van plukken. Vacatures worden sneller ingevuld, de betere kandidaten melden zich en personeel blijft langer. Daarnaast is arbeidsmarktcommunicatie een heel goed middel is om aan je bedrijfsreputatie te werken.

 

Trend 3: Diversiteit en inclusiviteit

Iedereen telt mee, ongeacht cultuur, leeftijd of geslacht. Alles mag gezegd worden. Communicatie moet open en direct zijn. Bedrijven en CEO’s worden gedwongen een standpunt in te nemen. Diversiteit en inclusiviteit zien we de komende jaren veel meer terug in MVO beleid, sponsoring, reclame en free publicity.

 

Trend 4: Vertrouwen in traditionele nieuwsbronnen blijft

We zagen het dit jaar al. Mensen hebben het meeste vertrouwen in het nieuws wat ze via radio, tv en kranten tot zich krijgen. Dat zal volgend jaar niet anders zijn. Facebook en Instagram hebben een vertrouwensprobleem.

 

Trend 5: De influencermarketingrevolutie

Het kaf wordt van het koren gescheiden bij influencers. Instagram gaat influencers die volgers kopen harder aanpakken. En betaalde influencers moeten dit duidelijk vermelden bij hun posts. Influencers met nepvolgers zullen door de mand vallen. Daarnaast zal de impact van promotionele posts afnemen. Toch blijven er volop kansen met influencermarketing. Deze ontwikkelingen gaan communicatiepro’s meer helpen om met de juiste, meest invloedrijke influencers samen te werken.

 

Trend 6: Purpose PR

Merken met een sociaal doel of duidelijke Why hebben een positief effect op de maatschappij. Hun merkverhaal leent zich beter voor free publicity, dan bedrijven die sec winst nastreven. Het hogere doel moet wel echt in het DNA van de organisatie zitten, want greenwashing wordt door journalisten genadeloos afgestraft.

 

Trend 7:  Hogere eisen aan de communicatieprofessional

Corporate communicatie wordt steeds belangrijker. Daardoor verandert de set aan eisen voor de communicatieprofessional. Steeds meer vragen bedrijven om communicatieprofessionals die ondernemend zijn en een business achtergrond hebben. Vakmensen die zowel bekend zijn met marketing, communicatie en strategie. Een gesprekspartner die de directie uitdaagt, tegenspreekt en doorvraagt.

 

 [ad_2]

- Advertentie -