Nederlanders kopen massaal gadgets in webshops buiten de EU

[ad_1]

Douane geeft online shoppingtips

 12 november 2019 10:25:45, door Robert Hagen,  

Nederlanders shoppen massaal bij webshops buiten de Europese Unie, vooral als het gaat om elektronica en gadgets. Er is echter nog veel onwetendheid over de regels voor bijvoorbeeld btw die hierbij gelden. Dat blijkt uit een peiling die is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Douane.

Met Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis in aantocht shopt Nederland er op los. Oók in webshops buiten de EU. Zo’n 70 procent van de Nederlanders is de komende maanden zeker of zeer waarschijnlijk van plan aankopen te doen in een webshop buiten de EU. Bij 54 procent van de aankopen gaat het om elektronica en gadgets.

Online shoppen buiten de EU

Onwetendheid over regels


Volgens de Douane is er onder deze shoppers veel onwetendheid over de regels die gelden voor bijvoorbeeld btw en invoerheffingen. Om verrassingen over bijkomende kosten bij aflevering van pakketjes te voorkomen, start de Douane vandaag daarom een campagne voor iedereen die online shopt.

Online shoppen; de één doet het vanwege het gemak, de ander vanwege de lagere kosten. Maar die kosten zijn bij bijna vier op de tien internetshoppers (37,4 procent) wel eens hoger uitgevallen, omdat bij aflevering van de aankopen uit een webshop buiten de EU extra kosten in rekening werden gebracht. Veel van deze internetshoppers baalden hiervan omdat zij vooraf niet wisten van deze kosten. Toch besluit 86,6 procent de bijkomende kosten bij aflevering te betalen en geen afstand te doen van hun pakket.

Daniela de Roo van de Douane licht toe: “Met deze campagne willen wij voorkomen dat online shoppers worden geconfronteerd met onverwacht duurder uitvallende aankopen. Bijvoorbeeld door vooraf te checken waar je online koopt en welke regels er gelden. Dus laat je niet verrassen en check www.douane.nl/internetaankopen. Hier vind je ook uitleg over producten die niet, of met restricties, ingevoerd mogen worden. Vragen kun je 24/7 stellen aan de virtuele assistent.”

Mannen kopen het vaakst elektronica en gadgets


Elektronica en gadgets staat met stip bovenaan de lijst van aankopen in webshops buiten de EU (54,2 procent). Mannen kopen aanzienlijk vaker elektronica en gadgets dan vrouwen (68,8 procent tegenover 39,1 procent). Van de internetshoppers tot 30 jaar geeft 62,7 procent aan elektronica en gadgets te kopen in webshops buiten de EU. Van alle Nederlanders staan Overijsselaars met 66,2 procent bovenaan als het om shoppen van tech-producten gaat, Zeeuwen vormen de kleinste groep (41,2 procent).

Tips voor internetaankopen


De Douane controleert dagelijks talloze pakketjes die afkomstig zijn van landen buiten de EU. Voor alle hulpsinten en -kerstmannen vijf tips voor internetaankopen op een rij:

  • Check op de website altijd waar een webshop gevestigd is. Als de contactgegevens niet bekend zijn, zoek het bedrijf dan op in Google om ervaringen van anderen te checken.
  • Controleer bij bestellingen met een totaalwaarde boven de 22 euro of de btw op je factuur staat. Zo niet, houd er dan rekening mee dat je deze bij aflevering van je pakket moet betalen, plus de inklaringskosten.
  • Realiseer je dat je over online aankopen met een totaalwaarde boven de 150 euro ook invoerrechten betaalt.
  • Houd er rekening mee dat je niet alles wat online te koop is, mag invoeren. Zo zijn bijvoorbeeld namaakkleding en namaakspeelgoed niet toegestaan.
  • Ga voor vragen over eventuele bijkomende kosten en regels naar Douane.nl/internetaankopen en stel je vraag aan de virtuele assistent.

zie ookZie ook:

Tesla kondigt nieuwe Solar Roof zonnedakpannen aan


Zweeds bedrijf komt met nieuwe airbag voor fietsers (video)


Samsung lanceert nieuwe monitors voor werk en gaming


Trailer nieuwe Star Wars-attracties Disney-pretparken (video)


Al het nieuws van het Apple Event in 108 seconden (video)


Reageren  Reageren


comments powered by

Nostalgie

Mio komt met C523 en C525 DigiWalker

Mio komt met C523 en C525 DigiWalkerMio komt in Japan weer met een paar nieuwe navigatiesystemen: de C523 en C525 DigiWalker. Beide draaien op Windows CE.NET 5.0 en zijn voorzien van een 4,3 inch display (480 x 272 pixels), 2GB intern geheugen, een SD-slot en mediaspeler die mp4, avi, 3gp, asf, wmv, mp3, wma en wav kan afspelen. Ook kunnen foto’s worden weergeven (jpeg/bmp). »[ad_2]

- Advertentie -