[ad_1]
De Pixel 4a moet net als de 3a die Google in het voorjaar uitbracht een middenklasser zijn. Vlaggenschip Pixel 4 kreeg dan wel de meeste aandacht met al zijn opvallende technologie en toeters en bellen, maar de minder opvallende Pixel 4a is waarschijnlijk het toestel waar mensen geïnteresseerd in zouden moeten zijn.
Meeste gebruikers willen iets goedkoops
Dat komt ten eerste omdat de meeste gebruikers helemaal niet van plan zijn om zoveel geld uit te geven aan een telefoon. Daar zijn natuurlijk uitzonderingen op. Mensen zoals wij, die helemaal weg zijn van mobiele technologie, die de meerwaarde van dure features en de toegevoegde waarde van high-end apparaten willen hebben, zijn meestal wel bereid een grotere zak geld te overhandigen voor deze toestellen. Maar vergis je niet: we zijn in de minderheid.
Het is ook niet altijd verstandig om te bezuinigen op een smartphone: veel budgettoestellen of middenklassers ontvangen weinig tot geen software-updates en hebben componenten waar je heel snel mee achterloopt als een slechte camera, trage processor of weinig werkgeheugen. De camerasituatie alleen al is er eentje die ook de gemiddelde gebruiker niet wil en het gebrek aan updates is onacceptabel – vooral als je geeft om privacy en beveiliging.
4a: hoge features, lange ondersteuning
De tweede reden dat de Pixel 4a interessanter zal zijn, is nog belangrijker: als het toestel de strategie volgt van de Pixel 3a eerder dit jaar (en dat ligt voor de hand) levert het dezelfde high-end beeldverwerking als zijn high-end broertje levert, maar dan voor een fractie van de prijs. En qua updates krijg je de Pixel-ervaring, een ongekende drie volledige jaren van gegarandeerde OS-updates en beveiligingsfixes, in een apparaat dat ongeveer de helft goedkoper zal zijn.
Ga er maar aan staan: de meeste Android-vlaggenschepen krijgen maar twee jaar van OS-updates en die updates verschijnen doorgaans zes tot twaalf maanden te laat – áls ze al verschijnen. Zelfs als je niet kijkt naar de negatieve impact op je risico en de kans dat je fabrikant opeens besluit ondersteuning in te trekken, betekent het dat een Pixel 4a van laten we zeggen 450 euro dus 150 euro per jaar kost, terwijl een smartphone van 1000 euro met 2 jaar ondersteuning uitkomt op 500 euro per jaar.
Lage kosten per maand
Een Pixel 4a kost dan feitelijk €12,50 per maand, maar een vlaggenschip 42 euro per maand. De reguliere Pixel, die je zo’n 780 euro kost, komt dan uit op 260 euro per jaar of 22 euro per maand. Nog steeds niet slecht voor een vlaggenschip. Vergelijk dat met de Samsang Galaxy G10 die een adviesprijs van 899,99 heeft. Met twee jaar updates komt dat uit op 450 euro per jaar en 37,50 per maand.
Als je gaat denken over de levenscyclus gekoppeld aan prijs van Android-apparaten, ziet alles er opeens heel anders uit. Ja, er zijn genoeg mensen die de €9,50 per maand extra overhebben voor het beste van het beste en er zijn zelfs mensen die de 25 euro per maand extra overhebben voor zo’n high-end Samsung.
Genegeerd, maar niet onbelangrijk
Maar laten we wel wezen: de meeste gebruikers malen niet zo om het verschil tussen een uitstekend en een prima scherm. De meeste gadgetliefhebbers letten niet op een prachtige gitzwarte glazen achterkant versus een normalere plastic buitenkant. De meeste Android-gebruikers weten het verschil niet tussen een high-end processor en het silicium in een middenklasser, vooral omdat je deze verschillen nauwelijks merkt in dagelijks gebruik.
Dus inderdaad: De Pixel 4 is een spannend model en een smartphone die wij techneuten helemaal onder de loep leggen, maar besef dat de geeks geen doorsnee publiek zijn van de smartphone. De meeste consumenten die een goedkoper model vermijden doen dat omdat de camerakwaliteit ondermaats is of omdat de ondersteuning maar kort loopt.
De Pixel 3a haalt die twee factoren uit de formule en werd daarom een van de best beschikbare all-round Android-apparaten van 2019. Een generatie later heeft de Pixel 4a de potentie om op dat fundament verder te bouwen en iets bijzonders te doen: de sterke kanten van de Pixel 4 in een betaalbaar pakketje. Zo’n apparaat heeft waarschijnlijk niet alle verbeteringen van de Pixel 4, maar waarschijnlijk wel de features die we er het meest toe doen.
Geen achilleshiel
En weet je, die afwezige elementen kunnen zelfs een voordeel zijn. Zonder het high-end scherm en de radartechnologie, kan de accu een stuk langer meegaan. Bij de Pixel 4 is de accuduur een beetje zijn Achilleshiel geworden. Dus blijf opletten: Google’s hardware-onthullingen liggen dan wel achter ons, maar de belangrijkste aankondiging volgt nog – zelfs als deze minder spannend lijkt dan de eerdere onthullingen.
[ad_2]